«Οι Τρεις Ιεράρχες: φάρος φωτεινός σε μια εποχή που μαστίζεται από πολέμους, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα»

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Τριών Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας και των Γραμμάτων. Μια Χριστιανική γιορτή για να τιμήσουμε τους άξιους Ιεραπόστολους της Εκκλησίας, με έμφαση στο γεγονός ότι ήταν άνθρωποι με ευρυμάθεια πνεύματος, σοφοί διδάσκαλοι, ρήτορες και συγγραφείς, που προσέφεραν πολλά στα Γράμματα διαθέτοντας ολόκληρη την περιουσία τους για αυτά.

Τιμούμε τον Βασίλειο Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον  Γρηγόριο τον Θεολόγο, τους Τρεις Επιφανείς Αγίους και Θεολόγους της Εκκλησίας μας και παράλληλα προστάτες των Γραμμάτων και των μαθητών που αφιέρωσαν τη ζωή τους,  επιτελώντας θεάρεστο έργο.

Σε μια εποχή που μαστίζεται από πολέμους, ένοπλες συρράξεις, αδυσώπητα κοινωνικά προβλήματα και οικονομικά αδιέξοδα, το μήνυμα των Τριών Ιεραρχών έρχεται να μας θυμίσει ότι η Χριστιανική Αλήθεια και Ανιδιοτέλεια συμβαδίζει με την Αγάπη για την Παιδεία και κυρίως για τον συνάνθρωπο.

Με τη στάση ζωής τους αποτέλεσαν από τη μια «καταφύγιο» για τον απλό, τυραννισμένο, φτωχό και πολλές φορές περιθωριοποιημένο λαό και από την άλλη «σκόπελο», έναντι στις ορέξεις των καιροσκόπων της αυτοκρατορικής και θρησκευτικής εξουσίας, αλλά και της κάθε είδους καταδυνάστευσης.

Ο καθένας τους, ξεχωριστά, όχι μόνο νοιάστηκε για τον συνάνθρωπο, αλλά ήταν έτοιμος να θυσιαστεί για αυτόν. Ο Μέγας Βασίλειος ίδρυσε ολόκληρη πόλη, τη «Βασιλειάδα», μια όαση ανθρωπιάς με δίκτυο υπηρεσιών υγείας σε όλη τη Μικρά Ασία.

Ο Ιωάννης Χρυσόστομος, επίσης με ιατρικές σπουδές, έχτισε πολλά νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ήταν ιδρυτής λεπροκομείου στην πλουσιότερη συνοικίας της, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη έχθρα και οδήγησε στον οριστικό διωγμό του.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήρθε σε ρήξη στην πράξη με τις μεροληπτικές αντιλήψεις υπέρ των ανδρών της εποχής, επιλέγοντας μάλιστα ως συνεργάτιδα μια γυναίκα, τη μετέπειτα Αγία Ολυμπιάδα. Και οι τρεις Πατέρες προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στο λαό και μάχονταν την περιθωριοποίηση των ασθενών κοινωνικά ομάδων.

Παράδειγμα αποτέλεσαν οι πράξεις τους προς αλληλεγγύη του πολύπαθου λαού της εποχής τους: οργάνωση συσσιτίων, παροχή υγειονομικής περίθαλψης, απαλλαγή φτωχών από δυσβάσταχτη φορολογία, φιλανθρωπική δράση και διαρκή αγώνα ενάντια στους πλούσιους και κοινωνικά ισχυρούς, ακόμη και στους Επισκόπους που εμπλέκονταν σε νοσηρές καταστάσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι ίδιοι ζούσαν ασκητικά προκαλώντας το θαυμασμό των απλών ανθρώπων και αντίστοιχα την απαξίωση των αντιπάλων τους.

Οι Τρεις Άγιοι Πατέρες ήταν άνθρωποι με ανοιχτό πνεύμα και δεν έχαναν την ευκαιρία να τονίζουν την ύψιστη αξία της αρχαίας Ελληνικής Παιδείας. Και αυτό διότι πίστευαν ακράδαντα, ότι μόνο η Παιδεία μπορεί να οδηγήσει στο δρόμο της ουσιαστικής γνώσης και αντίληψης του κόσμου και να καταργήσει κάθε μορφή εξαναγκασμού και δουλείας. Σημαντικές υπήρξαν και οι θέσεις τους για την έννοια του Παιδαγωγού και του Καλού Δασκάλου που οφείλει να διέπεται πρωτίστως από φιλοστοργία, ελευθερία, πολυμάθεια, σεβασμό και δημοκρατικό πνεύμα.

Η μνήμη των Τριών Ιεραρχών έρχεται να συμβολίσει μεταφορικά την Αγία Τριάδα και παράλληλα το ρόλο των Τριών Πατέρων στη διαμόρφωση του ελληνικού στοχασμού. Ας ευχηθούμε, ατενίζοντας με ελπίδα τη νέα χρονιά του 2020, να διδαχθούμε από το έργο και την προσφορά αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και κυρίως να μιμηθούμε τη στάση ζωής τους».