Βρισκόμαστε μόλις μια εβδομάδα πριν λήξει το ισχύον πλαίσιο υποτυπώδους προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (στις 30.4.2020) και η κυβέρνηση αναλώνεται ακόμη σε προτάσεις και αντιπροτάσεις για το «τι και πως» θα γίνει…

Αυτή, ωστόσο, η κωλυσιεργία από πλευρά της, δεν σημαίνει τίποτα άλλο, παρά το ότι χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά βρίσκονται στο έλεος μιας ακόμη μεγαλύτερης αβεβαιότητας, σε σχέση με το τι πρόκειται να ακολουθήσει, σε μια ιδιαιτέρως επιβαρυμένη συγκυρία λόγω πανδημίας, όπου σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα – άρα και δυνατότητα αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων -βρίσκεται στο ναδίρ.

Υπενθυμίζεται ότι ούτε ο σχετικός νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτελεσματικός, όσο υπήρξε ο νόμος που το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε πριν από 9 περίπου χρόνια (Ν.3869/2010), δίνοντας τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές  να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες και καθιερώνοντας την προστασία της κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο Ν.3869/2010 αποτέλεσε, μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, το πιο σημαντικό εργαλείο των αδύναμων δανειοληπτών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητές και να προστατεύσουν την κατοικία τους. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζονταν απολύτως απρόθυμες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και αναπροσαρμογές των χρεών.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, και υπό το πρίσμα των νέων, δραματικών,  οικονομικών συνθηκών λόγω   πανδημίας, καταθέτω μαζί με  συναδέλφους μου από το Κίνημα Αλλαγής,  τροπολογία, προκειμένου να εξαλειφθεί η απειλή που μέχρι στιγμής αισθάνονται πολλά νοικοκυριά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως με την ίδια τροπολογία, παρέχεται ανάλογη προστασία και στην αγροτική ακίνητη περιουσία.

Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία .

Η πανδημία έχει ήδη δημιουργήσει τρόμο και ανασφάλεια στους πολίτες. Ας μην προστεθεί και ο τρόμος της απώλειας του σπιτιού τους, ειδικά μέσα στις συνθήκες αυτές…»