«Τι είναι η Ελλάδα; Μια ελιά, ένα αμπέλι, ένα καράβι. Όλα «ΕΙΡΗΝΗ» φωνάζουν!

Στη μεγάλη δεξίωση που έλαβε χώρα στο New York Hilton, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών της Ομογένειας για την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, παραβρέθηκε με τιμητική πρόσκληση η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία πραγματοποίησε ομιλία, συνδέοντας την Ομογένεια και τις ΗΠΑ, με τις τρέχουσες εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα της χώρας μας και τη διεθνή κατάσταση .

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, συναντήθηκε με τους προέδρους σωματείων της Ομογένειας, Ελληνες και Αμερικανούς επιχειρηματίες που στηρίζουν την ελληνική κοινότητα, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση  και με τον Φιλέλληνα Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κ. Robert Menendez, με τον οποίο είχε εγκάρδια συζήτηση.  

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Η.Π.Α., οι τρέχουσες εξελίξεις που απασχολούν τις δύο Χώρες, καθώς και θέματα στήριξης του Ελληνισμού της Διασποράς.

Η Γραμματέας της ΚΟ κ Λιακούλη,  εξέφρασε  στον κ.Menendez, τις μεγάλες ευχαριστίες της Ελλάδας για την πολύτιμη συνεισφορά του, τη φιλική και υποστηρικτική στάση , προς την πατρίδα μας , ενώ εξήρε  το έργο που έχει επιτελέσει υπέρ της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απηύθυνε δε και ανοιχτή πρόσκληση στον φιλέλληνα Γερουσιαστή να επισκεφθεί το καλοκαίρι την Ελλάδα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να υπάρξει επαφή και συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος . Από την πλευρά του ο κ Menendez ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση, υποσχόμενος ότι θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί θετικά.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της , στην δεξίωση της Ομογένειας, η Γραμμ.  της ΚΟ,  μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής : 

«Μόνο συγκίνηση στην καρδιά και περηφάνια νιώθω που είμαι κοντά σας κι ανάμεσά σας. Είστε οι άνθρωποι που κρατάτε ψηλά τα σύμβολα του έθνους, που διατηρείτε τις παραδόσεις και τις αξίες μας, που με αφοσίωση και πίστη, παλεύετε για τη Μητέρα Πατρίδα και προασπίζεστε τα δίκαιά της. Φέτος, με αφορμή τις εκδηλώσεις των Αποδήμων, εδώ στη Νέα Υόρκη, για την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, συμπληρώνοντας 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, 103 έτη από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και 48 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ανακαλούμε στη μνήμη και τις καρδιές το άσβεστο παράδειγμα του Ελληνισμού ανά τους αιώνες, για την Ελευθερία,  που έχει σφραγιστεί με  αίμα.

Σήμερα, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύπλευρη κρίση. Ιδίως οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες Διεθνούς Δικαίου και καλής γειτονίας, εντείνουν την ανησυχία, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο αβεβαιότητας που έχει εγείρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί αταλάντευτο υποστηρικτή της ενίσχυσης των δεσμών που διαχρονικά συνδέουν τους Λαούς μας. Πριν λίγες ημέρες, ψηφίσαμε υπέρ του Νόμου για την Κύρωση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, βλέποντας την «μεγάλη εικόνα» και τη σύγχρονη ανάγκη. Οι Χώρες μας μοιράζονται, στην πάροδο των ετών, κοινές αρχές και αξίες. Παραμένουν συνοδοιπόροι σε μια πλειάδα πεδίων, που δύνανται να διευρυνθούν, όπως ζητήματα περιβάλλοντος και ανθεκτικότητας, απέναντι στην κλιματική κρίση που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη, εμπορίου και επενδύσεων, νέων τεχνολογιών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Προσβλέπω, λοιπόν, ότι οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να αποτελούν αξιόπιστο σύμμαχο στο πλευρό του Ελληνισμού, της Ειρήνης και του Διεθνούς  Δικαίου και εσείς θα εξακολουθήσετε να είστε οι «φύλακες-φρουροί»  των δίκαιων ελληνικών θέσεων, όπως ήδη πράττετε.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι ,όπως είπε ο μεγάλος ποιητής μας , η Ελλάδα είναι μόνο μια ελιά, ένα καράβι και ένα αμπέλι. Όλα αυτά, μόνο  την «Ειρήνη» συμβολίζουν και μόνο για αυτή εμείς εργαζόμαστε

Επιτρέψτε μου, τέλος, να επαναφέρω ένα θέμα που για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παραμένει επίκαιρο. 

Αναφέρομαι στην Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπου σήμερα βρίσκονται, μετά την αρπαγή τους από τον Έλγιν. Θα ήταν σημαντική η προσωπική σας στήριξη, η βοήθεια όλων σας και η ενεργοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης, ώστε το δίκαιο αίτημα επιστροφής των Γλυπτών εκεί που ανήκουν, στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, να αποκτήσει την αναγκαία οικουμενική διάσταση, για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.»