Μελισσοκόμοι

Άμεσα ανταποκρίθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτοντας γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας,  κ. Βασίλη Ντούρα καθώς και με τον  πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Κωνσταντίνο Καλαπούτη, στο πλαίσιο των επαφών της με όλους τους παραγωγικούς φορείς του Νομού.

Στη μεταξύ τους συζήτηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολύ θετικό κλίμα, κυριάρχησε το μείζον ζήτημα λειτουργίας ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου, προκειμένου η Πολιτεία να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα της ελληνικής μελισσοκομίας, που είναι βέβαιο πως θα αλλάξει και το καθεστώς χρηματοδότης από πλευράς της Ε.Ε..

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε και η διασφάλιση της ποιοτικής παραγωγής μελιού, η οποία περνάει από την αυστηροποίηση των ελέγχων από πλευράς της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς των φυτών που βρίσκονται σε ανθοφορία.

Η ατζέντα επεκτάθηκε, μεταξύ πολλών άλλων ζητημάτων, και στο θέμα της ανάγκης άμεσης ένταξης της μελισσοκομίας στην οικοτεχνία, μέσω Υπουργικής Απόφασης, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους, γεγονός που θα τους επιτρέψει να γίνουν επιχειρηματικά βιώσιμοι.

Στο πλαίσιο της ερώτησης, η Λαρισαία πολιτικός ζητάει να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό για τις προθέσεις του, σε σχέση με το ελλιπές και μη εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ελληνική μελισσοκομία, όπως και το ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει  να λάβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής μελισσοκομίας και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα των μελισσοκόμων ζητούν άμεση επίλυση»

Ο κλάδος της μελισσοκομίας ενώ θα μπορούσε να καταστεί ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, δυστυχώς, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, πολλές φορές εξαιτίας των ολιγωριών και των παραλείψεων από πλευράς της Πολιτείας.

Ενδεικτικά και απολύτως επιγραμματικά τα προβλήματα του κλάδου συνοψίζονται στα εξής:

  • Τοποθέτηση μελισσοσμηνών. Η μελισσοκομία πορεύεται με το νόμο 6238/1934, έναν νόμο που αποδείχθηκε σοφός και εφαρμόσιμος για 8 και πλέον δεκαετίες. Το μόνο πρόβλημα είναι η ερμηνεία της έννοιας «δημόσια οδός» στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του εν λόγω νόμου. Οι μελισσοκόμοι ζητούν να εκδώσει το ΥπΑΑΤ μια ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που να ορίζει ότι στον όρο «δημόσια οδός» του Ν. 6238/1934 δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικοί και οι δασικοί δρόμοι.
  • Την κατάργηση της με αρ. 144/15067/24-1-2019 Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ), η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή του Καν. Ε.Ε. 852/2004 και έκδοση νέας στο πνεύμα του Κανονισμού, δεδομένου ότι η πρώτη δεν βοηθάει τον Έλληνα μελισσοκόμο και μάλιστα είναι τιμωρητική για τους παραγωγούς.
  • Την άμεση ανάγκη έκδοσης των επιμέρους Υπουργικών Αποφάσεων για τη λειτουργία του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος. Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ του προγράμματος έχει εκδοθεί από τις 30-12-2019.
  • Την άμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου με τη ταυτόχρονη κατάργηση των δηλώσεων διαχείμασης, καθώς πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου που να απλοποιεί τη γραφειοκρατία και παράλληλα να δίνει την άμεση και πραγματική εικόνα της ελληνικής μελισσοκομίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λόγω καταστροφικής απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης για υποβολή «δηλώσεων διαχείμασης» κι όχι λειτουργίας του Μητρώου, η χώρα υποβιβάστηκε στην 6η θέση από την 2η που βρίσκονταν, γεγονός που βέβαια συνεπάγεται και τη μείωση της χρηματοδότησης για την τριετία 2020 – 2022 κατά τουλάχιστον 2.400.000 ευρώ!
  • Την έκδοση ΥΑ για τη μελισσοκομική οικοτεχνία, προκειμένου να ευνοηθεί η εξωστρέφεια και η καινοτομία στον κλάδο, από τη στιγμή που πολλές μικρές μελισσοκομικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να εμπορεύονται μια σειρά προϊόντων με βάση το μέλι θα καταστούν βιώσιμες οικονομικά.
  • Την τροποποίηση υπάρχουσας νομοθεσίας (ν. 4388/2016), προκειμένου να μπορούν τα φορτηγά των μελισσοκόμων να κινούνται σε παράπλευρες, επαρχιακές και αγροτικές οδούς, δεδομένης της ειδικής φύσης των εργασιών τους.
  • Την επιβολή ρητής απαγόρευσης των ψεκασμών των ανθοφόρων φυτών τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες, προκειμένου να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές.
  • Την θεσμοθέτηση της τελικής προτάσεως για τον κανονισμό απονομής ελληνικού σήματος στο μέλι.
  • Την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να περιληφθούν και αλλαγές που αφορούν τη μελισσοκομία (δικαιότερη εκτίμηση απωλειών από νοζεμίαση κλπ)

Δεδομένου ότι το θεσμικό πλαίσιο της Πολιτείας κρίνεται εν πολλοίς ανεπαρκές από τον μελισσοκομικό κλάδο.

Δεδομένου ότι η ιδιαιτερότητα της παραγωγής και η ποιότητα του ελληνικού μελιού θα μπορούσαν να το καταστήσουν ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικό.

Δεδομένου ότι ο μελισσοκομικός κλάδος θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή από την ελληνική Πολιτεία, προς όφελος και της εθνικής οικονομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Αν είναι ενήμερος για τα ανωτέρω ζητήματα του μελισσοκομικού κλάδου;
  2. Αν είναι ενήμερος για το, πολλές φορές, ελλιπές και μη εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ελληνική μελισσοκομία;
  3. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει  να  λάβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής μελισσοκομίας και την ανάδειξη των δυνατοτήτων της ;