Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα , προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Α. Λιβάνιο, σε σχέση με την κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ποιοτική στάθμη των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, ιδίως υπό το πρίσμα των περιορισμών της πανδημίας, που υποχρεώνουν  εκατομμύρια πολίτες να χρησιμοποιούν τα εν λόγω ΜΜΕ ως μοναδικό πολλές φορές τρόπο ψυχαγωγίας.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς στην τηλεόραση τηλεοπτικές εκπομπές που ανήκουν στην κατηγορία των τηλεοπτικών σκουπιδιών (trash). Πρόκειται για εκπομπές που μπορεί κάποιος να δει σε όλες τις ζώνες τηλεθέασης, κυρίως τις βραδινές.

 Εκπομπές που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που συχνά δεν σέβονται τη γυναικεία φύση και τη νεότητα, εκπομπές κακόγουστες, γεμάτες διαλόγους προγλωσσικού επιπέδου, που ακρωτηριάζουν την αισθητική και διανοητική ικανότητα των τηλεθεατών.

Είναι μάλιστα τέτοια η επίδρασή τους στην καθημερινότητα, που πιθανολογείται σφόδρα ότι οι νεότερες, κυρίως, ηλικίες θα γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τα ‘’κατορθώματα’’, τις συνήθειες και τις ‘’αρετές’’ των πρωταγωνιστών των τηλεοπτικών σκουπιδιών, παρά κρίσιμες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και των ηρώων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι η ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τις αξίες του με συνεννόηση και συναίνεση, μακριά από τον συνήθη ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων. 

Άλλωστε, το άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος ορίζει ρητά ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Αποσαφηνίζεται, δε, πλήρως η έννοια του άμεσου ελέγχου, ως εξής: ‘’Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική  και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας’’».

Δεδομένου ότι καμιά από τις πρόνοιες του Συντάγματος δεν ισχύει στην επικράτεια της ελληνικής τηλεόρασης, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί προς τη κατεύθυνση που ορίζουν οι επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, καθώς και αν θα αναλάβει νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες που θα υποχρεώνουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, να διαμορφώνουν τα προγράμματά τους εντός ενός πλαισίου κανόνων, που είναι συμβατοί με τη Συνταγματική τάξη»