«Δυστυχώς, με τις υφιστάμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που επικρατούν εδώ και πολλά χρόνια, η απόκτηση ενός και μόνο παιδιού φαντάζει όνειρο για τους περισσότερους/ες νέους/ες – πόσο μάλλον η απόκτηση τριών παιδιών», τόνισε κατά τη προγραμματισμένη διαδικτυακή συνάντηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με την Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ), η βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, συμπληρώνοντας πως οι πολυμελείς οικογένειες δεδομένης της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της αυξημένης εργασιακής αβεβαιότητας, στην κυριολεξία, αποτελούν «σύγχρονους ήρωες».

Η Λαρισαία πολιτικός, επιπλέον, υπενθύμισε πως «η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία συστάθηκε ύστερα από πρόταση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφης Γεννηματά στα μέσα του 2017, ήταν αποκαλυπτική: το 2035 ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται πως θα μειωθεί κατά 1,4 εκατομμύριο, σε ποσοστό της τάξης του 12,4%!». 

Ωστόσο, η βουλευτής υπογράμμισε πως αυτά τα ζοφερά στοιχεία, θα πρέπει να βγάλουν το πολιτικό σύστημα από το λήθαργο: «Η Πολιτεία οφείλει να ‘’ανασκουμπωθεί’’, και να περάσει από τις διαπιστώσεις για τις αρνητικότατες συνέπειες της υπογεννητικότητας στην πολιτική δράση και τη θεσμοθέτηση στέρεων και στοχευμένων μέτρων ενίσχυσης της κάθε οικογένειας και ιδίως της τρίτεκνης, πολυμελούς οικογένειας. Τα θεσμικά ‘’πυροτεχνήματα’’, όπως αυτό της υφυπουργού Εργασίας κ. Δόμνας Μιχαηλίδου για την εφάπαξ χορήγηση βοηθήματος 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι μεν σωστό ως βάση εκκίνησης, αλλά καθόλου αρκετό, ιδίως σε σχέση με ό,τι η κυβέρνηση υποσχόταν στους τρίτεκνους πριν τις εκλογές του 2019…». 

Παράλληλα, η Λαρισαία πολιτικός υπενθύμισε πως τόσο η ίδια, όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν επανειλημμένα προβεί σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις υπέρ της θεσμοθέτησης και αναγνώρισης της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης από την Πολιτεία, όπως έγινε με τροπολογία ενταγμένη σε σχετική πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά απορρίφθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και βέβαια συνεχών, σχετικών ερωτήσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Η Ευαγγελία Λιακούλη παράλληλα τόνισε την ανάγκη να αναλάβει η Πολιτεία συγκεκριμένη δράση στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών ως προς τις συνέπειες του δημογραφικού ζητήματος, αλλά και των τρόπων ανάσχεσής του, γιατί όπως έχει διαπιστώσει η ίδια, επικρατεί ένας ιδιότυπος κοινωνικός αυτοματισμός των ολιγομελών οικογενειών απέναντι στις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες, που ξεκάθαρα πηγάζει από την έλλειψη πληροφόρησης, αλλά και συνειδητοποίησης αυτού του διαλυτικού προβλήματος για το μέλλον της χώρας.