Με δημόσια παρέμβασή της, η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξει τις ρυθμίσεις για τη νομική βοήθεια, τονίζοντας τα εξής:
«Αυτή την εβδομάδα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή, σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών και εμπεριέχονται σ’αυτό, διατάξεις που αφορούν την «Νομική Βοήθεια», του προνομίου που απολαμβάνουν πολίτες χαμηλού εισοδήματος για παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, με τη χορήγηση δικηγόρου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού.
Οι νέες ρυθμίσεις, έτσι όπως έρχονται από το αρμόδιο υπουργείο, πλήττουν σαφώς τους νέους δικηγόρους και πρέπει με πρωτοβουλία του, ο ίδιος ο Υπουργός, να τις διορθώσει άμεσα.
Συγκεκριμένα, ενώ είναι γνωστό ότι με υποθέσεις νομικής βοήθειας ασχολούνται κυρίως οι νέοι δικηγόροι, εντούτοις, εισάγεται διάταξη με την οποία ορίζεται ότι απαιτείται οι δικηγόροι να έχουν τουλάχιστον δέκα παραστάσεις στα ποινικά δικαστήρια, για να μπορούν να αναλάβουν υπόθεση νομικής βοήθειας.
Με τον τρόπο αυτό όμως, αποκλείουν όλους τους νέους επιστήμονες που ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι και πολλοί μάλιστα, εξειδικευμένοι με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Εξάλλου, υπάρχει η διαρκής ειδική κατάρτιση μέσα από ημερίδες και κύκλους σεμιναρίων από τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας και θα μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί εν προκειμένω, η προϋπόθεση χορήγησης σχετικής βεβαίωσης παρακολούθησης, που είναι και επαρκής και ουσιαστική.
Επίσης, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους οικονομικά αδύναμους να απολαμβάνουν του προνομίου της νομικής βοήθειας. Σε όλους όμως, τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, αλλά και χωρίς καταχρήσεις, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο, επιβάρυνσης της διοίκησης και καθυστερήσεων με χιλιάδες ανέλεγκτους φακέλους.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, ζητούν από τον κ Υπουργό να δει σοβαρά τα ζητήματα αυτά, στο πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας .
Οι ρυθμίσεις αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές, για να αποφασίζονται χωρίς διαβούλευση.
Καλείται ο δικηγορικός κόσμος, ένας επιστημονικός κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, να παρέχει και πάλι τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του, στους πολίτες, μέσα σε μια «νέα κανονικότητα».
Εχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση λόγου, άποψης και έκθεσης επιχειρημάτων.
Ειδικά σε συνθήκες πανδημίας και νέου κύματος φυγής των νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό.
Αλήθεια, έτσι θα τους κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στη χώρα;
Με… αντικίνητρα;
Ζητώ την επέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ Τσιάρα, ώστε να μεταρρυθμίσει άμεσα τις προς συζήτηση διατάξεις.
Είναι δίκαιο και ηθικό».