Διαδικαστική και διαπιστωτική σε μεγάλο βαθμό εμφανίστηκε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, όπου δια στόματος του Υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη απαντήθηκε η, από 10/12/2019, επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, με τίτλο «Τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ)».
Σημειωτέον πως το ζήτημα δεν είναι καινούριο, κι ούτε προέκυψε ξαφνικά. Η Πολιτεία συστηματικά χρονοτριβεί λόγω κακής οργάνωσης πόρων και ελλιπούς σχεδιασμού στην απονομή συντάξεων χηρείας και γήρατος. Απλώς, το θέμα έχει εκλάβει διαλυτικές διαστάσεις σε ό,τι αφορά την απονομή συντάξεων στο Περιφερειακό Κατάστημα ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ), με αποτέλεσμα να τίθεται ερώτημα πλήρους εκφυλισμού του ίδιου του κοινωνικού χαρακτήρα του μέτρου.
«Για τις συντάξεις γήρατος έχουμε πάνω από ένα έτος καθυστερήσεις, ενώ για τις συντάξεις χηρείας «σπάτε τη μπάνκα» με 2,5 έτη καθυστερήσεις», τόνισε εμφατικά η Λαρισαία πολιτικός.
Η Ευαγγελία Λιακούλη επέμεινε ότι η Πολιτεία και ειδικά η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα έπρεπε να προσεγγίσει το όλο ζήτημα με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, δεδομένου ότι οι συντάξεις αφορούν είτε ηλικιωμένους Ανθρώπους, είτε ευάλωτους Ανθρώπους, που έχουν χάσει το στήριγμά τους στη ζωή.
Ο Υφυπουργός Εργασίας στις δυο τοποθετήσεις του υποσχέθηκε ότι από πλευράς του θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση 487.000 επτά χιλιάδων αγροτών και 155.000 προστατευόμενων μελών, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020, αυξάνοντας τα 7 περιφερειακά σημεία που λειτουργούν σήμερα σε 54.
Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε την Ευαγγελία Λιακούλη ότι: «Προχωράμε σε διακόσιες ενενήντα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ και ειδικά στις ομάδες που εκδίδουν συντάξεις», ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία «η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην έκδοση αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Θεσσαλίας σε λοιπές περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ώστε να αποσυμφορηθεί η παρούσα κατάσταση».
Σαν κατακλείδα θα ταίριαζε να πει κανείς πως θα μπορούσε να είναι ο πρώτος μήνας από τότε που ανέλαβε ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, αλλά δυστυχώς είναι ο έκτος…
Δείτε το βίντεο:
Δείτε τα πρακτικά:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης):
Ξεκινούμε με τη δεύτερη με αριθμό 320/10-12-2019 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου της Βουλευτού Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κ. Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,με θέμα: «Τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ)».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Μηταράκης.
Ορίστε, κυρία Λιακούλη, έχετε τον λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς να σχολιάσω ότι είναι ένα θέμα, που θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε καν να έρθει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση. Θεωρώ ότι εν έτει 2019 θα έπρεπε να έχουμε πλέον τον στοιχειώδη αυτοματισμό, ώστε οι συντάξεις τόσο λόγω γήρατος, όσο και λόγω θανάτου – οι επονομαζόμενες συντάξεις χηρείας – να απονέμονται μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν θα ξεπερνάει το δίμηνο. Όπως δηλαδή γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πάρα πολλά και νομίζω ότι δεν αφορούν μόνο την εκλογική μου περιφέρεια, τον Νομό της Λάρισας, αλλά αφορούν όλη την Ελλάδα.
Στο Περιφερειακό Κατάστημα ΕΦΚΑ Θεσσαλίας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, τα αιτήματα είναι πάρα πολλά και δυστυχώς δεν ικανοποιούνται. Και όχι μόνον δεν ικανοποιούνται, αλλά τα μεγέθη του χρόνου, τα οποία έχουμε αυτήν τη στιγμή, είναι δυστυχώς απογοητευτικά. Τα μεγέθη χρόνου είναι αποτρεπτικά για κάθε πολίτη, που θεωρεί ότι κατοικεί σε έναν τόπο ευνομούμενο, και ένα κράτος που θα έπρεπε να του αποδίδει ανταποδοτικά αυτά, που έχει καταβάλει ο ίδιος.
Έτσι, λοιπόν, για τις συντάξεις γήρατος έχουμε πάνω από ένα έτος καθυστερήσεις, ενώ για τις συντάξεις χηρείας «σπάτε τη μπάνκα» με 2,5 έτη καθυστερήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε αιτήματα τα οποία εξετάζονται από τον Αύγουστο του 2017. Όπως αντιλαμβάνεστε, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν χωρά καμία κωλυσιεργία.
Περιμένουμε, και περιμένουν πολλοί, κύριε Υπουργέ, να σας ακούσουν σήμερα και να δούμε τι έχετε να μας πείτε. Να ακούσουν ποιο είναι το σχέδιό σας, προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα. Και υπενθυμίζω ότι πρόκειται κατά μέσο όρο για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ελάχιστο εισόδημα. Και αυτό είναι κάτι που έχει σημασία και θα το αναλύσω στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε, για τον σεβασμό του χρόνου.
Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Μηταράκη, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», όπως ισχύει την 16-12-2019, ποινική δικογραφία κατά του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και κατά του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας για τον ΕΦΚΑ Θεσσαλίας, μία ερώτηση που είχα απαντήσει και την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια επ’ αφορμή ερώτησης της κ. Ασημίνας Σκόνδρα. Πράγματι γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί.
Στην πρωτολογία σας επιλέξετε -και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό- να θέσετε το θέμα λίγο πιο γενικά για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Θα απαντήσω, λοιπόν, επί του προφορικού σας ερωτήματος.
Πράγματι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ενιαίος μόνο στα χαρτιά. Τον Δεκέμβριο του 2016 άλλαξαν όλες τις ταμπέλες στα παλιά κτήρια, μπήκε αυτό το νέο λογότυπο που έλεγε «ΕΦΚΑ», αλλά μέχρι εκεί. Συνεχίζουν να λειτουργούν είκοσι τρία διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε αιτήματα συνταξιοδότησης όπου ο συνταξιούχος είχε δουλέψει πέρα της μίας εργασίας, είχε δηλαδή περισσότερα από ένα ταμεία. Στην περίπτωση αυτή πρέπει τα ταμεία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ακόμα χειρόγραφα, κάτι που δημιουργεί καταφανώς τεράστιες καθυστερήσεις.
Υποτίθεται, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, ότι μέχρι 31/3/2017 έπρεπε να έχει εκδοθεί με μορφή προεδρικού διατάγματος ο ενιαίος κανονισμός παροχών, ώστε να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες οι οποίοι πέραν του θέματος της ασφαλιστικής δικαιοσύνης θα επιτάχυναν τις διαδικασίες. Αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα, όπως παρουσίασε σε απάντηση γραπτής ερώτησης ο Υπουργός κ. Βρούτσης, να κληρονομήσουμε ένα εκατομμύριο πενήντα έξι χιλιάδες εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα. Πρόκειται για αιτήματα εκδόσεως συντάξεων, για αιτήματα εκδόσεως προσωρινών συντάξεων και για αιτήματα επανυπολογισμών. Αυτό είναι που βρήκαμε.
Βρήκαμε, λοιπόν, έναν οργανισμό ο οποίος δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για την ενοποίηση. Στόχος του 2020 είναι ο ΕΦΚΑ να γίνει e-ΕΦΚΑ, ηλεκτρονικός. O στόχος μας το 2020 είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι συντάξεις πρέπει πλέον να εκδίδονται αυθημερόν. Είναι η ίδια μετάβαση, κυρία συνάδελφε, που έκανε τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών. Σας θυμίζω ότι παλιά συμπληρώναμε ένα χειρόγραφο για τη φορολογική δήλωση, περιμέναμε ουρά στα ταχυδρομεία και πήγαιναν στο ΚΕΠΥΟ όπου δακτυλογραφούσαν τα στοιχεία των χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων για να έρθει ταχυδρομικά μετά από μήνες το εκκαθαριστικό.
Προχωράμε μια αντίστοιχη διαδικασία αυτοματοποίησης που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εργασίας, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ»- ψηφιακή σύνταξη και έχουμε βάλει συγκεκριμένους στόχους: Το καλοκαίρι του 2020 να εκδίδουμε το 1/3 των συντάξεων αυθημερόν, ξεκινώντας από ευαίσθητες συντάξεις, όπως πολύ καλά αναφέρατε στην πρωτολογία σας, τις συντάξεις χηρείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Και το καλοκαίρι του 2021 θα φτάσουμε σε ποσοστό 90% να εκδίδεται αυθημερόν.
Πάντα θα υπάρχει ένας αριθμός συντάξεων κυρίως αυτών που έχουν εργασία και στο εξωτερικό σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτείται μια αλληλογραφία. Αλλά αν το 90% αυτών βγαίνει αυτόματα, αντιλαμβάνεστε ότι και το υπόλοιπο 10% θα βγαίνει και αυτό ταχύτατα.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας για το 2020 και το 2021.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει η κ. Λιακούλη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά που ακούσαμε, σε σχέση με το σύστημα ψηφιακού μετασχηματισμού του όλου συστήματος. Φυσικά και είναι ενδιαφέρον και φυσικά το ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή, αναμένοντας βεβαίως τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματός σας που έχει ξεκινήσει παλιότερα βέβαια – δεν είναι κάτι που εσείς φέρνετε τώρα – καθώς καθυστέρησε και πάμε για την ολοκλήρωση.
Κοιτάξτε, όμως, αυτό που μας λέτε τελικά είναι ότι το καλοκαίρι του 2021 θα αναμένουμε για την ικανοποίηση του 90% των αιτημάτων συντάξεων. Αυτό είναι μια απάντηση που μας δίνετε σχεδιασμού ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος και λοιπά. Και το αντιλαμβάνομαι αυτό. Είναι μια πολιτική θέση, είναι μια εξαγγελία. Τη χαιρετίζουμε λοιπόν. Καλώς να έρθει και ας είναι το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι τότε όμως τι;
Θα πρέπει να μας πείτε και ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός σας. Τι θα κάνετε με όλα αυτά τα αιτήματα, το ένα εκατομμύριο πενήντα έξι χιλιάδες που αναφέρατε από αιτήματα μέχρι το καλοκαίρι του 2021;
Και να σας πω γιατί το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, και δεν σας κάνω αντιπολίτευση, αλλά σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα στοιχειώδες σημείο πολιτικής αφετηρίας της σκέψης μας και το προς το που πηγαίνουμε. Εάν θεωρούμε ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας της σύνταξης διαφυλάσσεται με τον τρόπο αυτό, αλλά παράλληλα παραπέμπουμε τους ανθρώπους για το καλοκαίρι του 2021, τότε δεν θα συμφωνήσουμε. Τότε θα είμαστε πολύ μακριά στο σκεπτικό μας.
Θα πρέπει λοιπόν και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουμε ότι εδώ υπάρχει ζήτημα που χρειάζεται ειδικό χειρισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συντάξεις χηρείας. Είναι ένας άνθρωπος που πενθεί, ένας άνθρωπος που έχει χάσει τον άνθρωπό του, ένας άνθρωπος που περιμένει από την Πολιτεία το στοιχειώδες. Χρειάζεται να λειτουργήσετε με συναίσθημα και ενσυναίσθηση. Αυτή την ενσυναίσθηση λοιπόν σε πολιτικό προγραμματισμό πώς εσείς την αντιλαμβάνεστε; Τι θα κάνετε μέχρι τότε;
Και βεβαίως θέλω μου απαντήσετε και σε ό,τι αφορά τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, κύριε Υπουργέ, γιατί κουβέντα δεν άκουσα γι’ αυτό. Να μας πείτε, γιατί εμείς έχουμε σπάσει και τον μέσο όρο – τον έχουμε ξεπεράσει. Γι’ αυτό και σας έφερε σήμερα την ερώτηση εδώ, λέγοντας ξανά ότι δεν θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να υπάρχουν τέτοια ερωτήματα. Θα έπρεπε να είναι αυτοματοποιημένα και λυμένα δυστυχώς εκ των προτέρων.
Περιμένω να ακούσω τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό για το πώς θα αντιμετωπίσετε μέχρι το καλοκαίρι του 2021 όλους αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν από εσάς. Και με την υπενθύμιση για άλλη μια φορά ότι είναι άνθρωποι με πολύ χαμηλά εισοδήματα, άνθρωποι δηλαδή που ζουν απ’ αυτό. Δεν είναι οι συντάξεις ένα επιπρόσθετο «δωράκι» για αυτούς τους. Από τις συντάξεις αυτές εξαρτάται η ίδια τους η ζωή.
Σε αυτούς λοιπόν τι απαντάτε; Πώς θα τη βγάλουν αύριο και μέχρι το καλοκαίρι του 2021; Γιατί ορισμένοι είναι και σε μια χρονική στιγμή της ζωής τους, που δεν ξέρουν αν θα υπάρχουν καν το καλοκαίρι του 2021. Συνεπώς, η ενσυναίσθηση έχει σχέση και με αυτό.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κυρία συνάδελφε, πολύ σωστά κάνατε και προτάξατε την κοινωνική ιδιαιτερότητα και ευαισθησία που πρέπει να δείξει η πολιτεία στις συντάξεις χηρείας και γι’ αυτό ο στόχος μας για συντάξεις χηρείας δεν είναι το 2021, αλλά το 2020, δηλαδή σε επτά μήνες από σήμερα να μπορούμε να εκδίδουμε τα αιτήματα συντάξεων χηρείας αυθημερόν μέσω του συστήματος «ΆΤΛΑΣ» ψηφιακή σύνταξη.
Πολύ σωστά όμως επισημάνατε και σας ευχαριστώ και γι’ αυτό ότι καλός ο στόχος του 2020 και του 2021, αλλά τι κάνουμε μέχρι τότε. Έχουμε προχωρήσει σε έναν αριθμό ενεργειών.
Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι ανακοινώσαμε στις 16 Δεκεμβρίου την τελική εφαρμογή των δράσεων για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της δυσχερούς εξυπηρέτησης των αγροτών, ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και είναι εδώ και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης.
Στόχος μας είναι εντός του πρώτου τετραμήνου του 2020 να αναβαθμίσουμε την εξυπηρέτηση τετρακοσίων ογδόντα επτά χιλιάδων αγροτών και εκατόν πενήντα πέντε χιλιάδων προστατευόμενων μελών, από τα επτά περιφερειακά σημεία που λειτουργούν σήμερα να γίνουν πενήντα τέσσερα και να φτάσουμε σε δεύτερο χρόνο στα εκατόν δεκαεννέα σημεία εξυπηρέτησης.
Αποσκοπούμε στον περιορισμό των αναίτιων μετακινήσεων εκατοντάδων χιλιομέτρων που κάνουν μέχρι σήμερα οι αγρότες, αποκεντρώνουμε τις υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ και χρησιμοποιούμε την ηλεκτρονική τεχνολογία όπου είναι εφικτό. Ξεκινήσαμε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πιλοτική εφαρμογή θα γίνει στη Λαμία και από τον Ιανουάριο θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε και για το πώς πάνε αυτές οι νέες πρωτοβουλίες.
Προχωράμε σε διακόσιες ενενήντα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ. Χρειαζόμαστε περισσότερο κόσμο για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την έκδοση συντάξεων και για αυτόν τον στόχο έχουμε με τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή περιορίσει τις μετακινήσεις στην κινητικότητα από τον ΕΦΚΑ και μεταφέρουμε περισσότερους εργαζόμενους από διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στις ομάδες που εκδίδουν συντάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλία, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ προχώρησε στην έκδοση αποφάσεων μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Τμήμα Αγροτών Θεσσαλίας σε λοιπές περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ώστε να αποσυμφορηθεί η παρούσα κατάσταση. Επίσης, με αποφάσεις του Διοικητή του ΕΦΚΑ μεταφέρθηκαν αυτές οι αρμοδιότητες στους προϊσταμένους διεύθυνσης των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων Μισθωτών Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας και των Τοπικών Υποκαταστημάτων Μισθωτών Λάρισας και Τρικάλων. Εκεί μεταφέραμε όλα τα αιτήματα έκδοσης απόφασης υπαγωγής στην ασφάλιση, μεταβολές στοιχείων μητρώου, απόδοση εξόδων κηδείας, επιδομάτων κυοφορίας τοκετού, επιδομάτων λοχείας, αλλά και αποφάσεων διακοπής από την ασφάλιση.
Δεν περιμένουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι η απόλυτη προτεραιότητα να γίνει ο ΕΦΚΑ e-ΕΦΚΑ, αλλά στο μεσοδιάστημα κινούμαστε αποφασιστικά για να επιταχύνουμε την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Αντιλαμβανόμαστε την πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΦΚΑ. Ενοποίηση έγινε μόνο στα χαρτιά. Μας άφησαν ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες.
Ευχαριστώ.