Ερώτηση – παρέμβαση κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, σε σχέση με την ανάγκη ένταξης των ξενοδοχείων στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας τα εξής:

«Με το δεύτερο lockdown στη χώρα, τα ξενοδοχεία που μετρούσαν ήδη πολλές πληγές από το  χτύπημα της πανδημίας, δέχθηκαν ένα ακόμη καίριο πλήγμα. Τα περιοριστικά μέτρα του Νοεμβρίου, που παρατείνονται περαιτέρω λόγω της αρνητικής επιδημιολογικής εξέλιξης στη χώρα, αφήνουν ουσιαστικά τα ξενοδοχεία,  χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας.

 Έτσι, ενώ τυπικά έχουμε ανοιχτά ξενοδοχεία, αφού δεν υπήρξε κρατική εντολή για να κλείσουν, στην ουσία οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις καθιστούν αδύνατη τη μετάβαση πελατών σε αυτά. Πολλοί ξενοδόχοι,αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με μηδενικά έσοδα, αναγκάζονται να κλείσουν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους. 

Επιπλέον, σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται αυτή την εποχή τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου, μετά τις ακυρώσεις μεμονωμένων αλλά και μαζικών κρατήσεων (γκρουπ, συνέδρια, σχολικές εκδρομές, κτλ.) λόγω κορωνοϊού και περιορισμών.

Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωσή του ήδη από τις 9/11/2020, είχε επισημάνει το παράδοξο της κατάστασης των ‘’ανοιχτών κλειστών’’ ξενοδοχείων, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε με εντολή της τα ξενοδοχεία, αφήνοντάς τα έτσι εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την καραντίνα. Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές και λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις, συνεχίζουν να τρέχουν. Και η κυβέρνηση, μετά από αυτή την έμμεση αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, δεν είχε καν την ευαισθησία να προβλέψει μέτρα για τη στήριξή τους.

Ειδικότερα, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέφθηκε ένα ειδικό ‘’προνομιακό’’ καθεστώς, μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που τα ξενοδοχεία δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, ο υπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 είναι διαφορετικός και υπολογίζεται με μικρότερο ποσοστό, οπότε και τα χρήματα που έλαβαν τα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα. Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και για την επικείμενη επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Στο πλαίσιο των παραπάνω ρωτάμε τους συναρμόδιους Υπουργούς , αν προτίθενται να εντάξουν τα ξενοδοχεία στα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή»