«Σήμερα, η κυβέρνηση, δια των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, εν μέσω πανδημίας, ανακοίνωσε ένα «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης», στο οποίο μάλιστα έδωσε το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων, Αντώνη Τρίτση. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό, που στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ανέρχεται στα 2,5 δισ. για τέσσερα χρόνια, έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και στοχεύει στην άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και στην εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Αυτό το σημαντικό πρόγραμμα όμως, ανακοινώθηκε με διαδικασίες κατεπείγουσες, ως συνέχεια και στο πλαίσιο της από 30/03/2020 ΠΝΠ με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», χωρίς να υπάρξει ευρεία διαβούλευση για το περιεχόμενό του, για τις αναγκαίες παραμέτρους του, για την ιδιαιτερότητα των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και επηρεάζουν δραματικά τη λειτουργία των ΟΤΑ και βεβαίως για την διαδικασία.
Αποτέλεσμα αυτών, είναι να επικρατεί έντονη ανησυχία στις τάξεις των αυτοδιοικητικών καταρχήν για την τύχη των έργων που είχαν ήδη ενταχθεί στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, διότι, αφενός στο επίσημο σημερινό δελτίο τύπου του ΥΠ.ΕΣ, αναφέρεται ότι “Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Όπως έχω δεσμευτεί ούτε ένα έργο δεν χάνεται….“, αφετέρου όμως, η μεταφορά στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ καθίσταται πλέον απολύτως επισφαλής, μετά την επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, που ουσιαστικά «παγώνει» τα μη συμβασιοποιημένα έργα, δηλαδή τις νέες εντάξεις έργων, εφόσον αυτά δεν σχετίζονται με την πανδημία.
Οπότε η τύχη των ενταγμένων στο ΦΙΛΟΔΗΜΟ προκαλεί ανησυχία, με τον Υπουργό Εσωτερικών να εξαγγέλλει αυτό , που η επιστολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην ουσία της, αναιρεί.
Περαιτέρω, προκύπτει σοβαρό θεσμικό ζήτημα, καθώς αλλάζει εντελώς αναιτιολόγητα η διαδικασία ένταξης έργων, μελετών και προμηθειών και αφαιρείται άμεσα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των αιτημάτων από την Ειδική 5μελή Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούταν από στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της ΜΟΔ ΑΕ . Το ίδιο έργο ανατίθεται πλέον σε μια Επιτροπή Αξιολόγησης που αποτελείται από συμβασιούχους μηχανικούς και εμπειρογνώμονες ιδιώτες, με τη συμμετοχή μόνο ενός στελέχους της ειδικής επιτροπής.
Αναρωτιόμαστε : Σχετίζεται αλήθεια η πανδημία του κορωνοϊού με την αλλαγή του τρόπου ένταξης των έργων, με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Ειδική επιτροπή στελεχών του δημοσίου και τη δημιουργία νέας «Επιτροπής Αξιολόγησης»;
Ο …κορωνοϊός επέβαλε αυτή την απόφαση; Ή μήπως έχει καμία σχέση μ’αυτά, ο ανατρεπτικός, μεταρρυθμιστής και οραματιστής της εθνικής και τοπικής αυτοανάπτυξης, Αντώνης Τρίτσης;»