Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, σχετικά με την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι μουσικοί της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας, μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και διασκέδαση, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :
«Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του χώρου της μουσικής της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά δύσκολη, και συνεχώς επιδεινώνεται, μετά από 2 συνεχή χρόνια υγειονομικής κρίσης. Η ηχηρή απουσία κατάλληλων μέτρων στήριξης από την Κυβέρνηση, πέραν του οριζόντιου μέτρου της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 534 ευρώ, οδήγησε αφενός, πολλούς σε αναζήτηση εργασίας εκτός κλάδου, αφετέρου, άλλους σε πραγματική εξαθλίωση.
Σήμερα, ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, ειδικότερα στο χώρο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας είναι μεγάλος. Ωστόσο, η Κυβέρνηση παραμένει άπραγη, χωρίς ουσιαστικά να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγειάς. Η επιδημιολογική επιτήρηση και το κόστος της, στους χώρους διασκέδασης μετακυλίστηκε στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες.
Μέσα στην περίοδο των γιορτών, κατά την οποία, παραδοσιακά, ο μουσικός κλάδος ελπίζει να καλύψει μέρος των απωλειών, πάρα πολλά μουσικά σχήματα δε δούλεψαν καθόλου, είτε λόγω συρροής κρουσμάτων, είτε λόγω μη προσέλευσης του κοινού εξαιτίας του δικαιολογημένου φόβου τους για την πανδημική επέλαση. Στη συνέχεια, από τις 3 Ιανουαρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει, για ακόμα μια φορά, τη μουσική στην εστίαση και διασκέδαση και να χορηγήσει αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Ιανουάριο 2022 σε καλλιτέχνες συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αποκλείοντας, έτσι, χιλιάδες εκπροσώπους του κλάδου που πλήττονται το ίδιο.
Όμως, το μέτρο αυτό της οικονομικής αποζημίωσης δεν αρκεί για να προστατευθεί η οικονομική και ψυχολογική κατάσταση των εργαζόμενων στο χώρο της μουσικής. Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων συλλόγων εύλογα διαμαρτύρονται, απαιτώντας τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης, με την ένταξη μεγάλου μέρους του κλάδου που μέχρι σήμερα, βρίσκεται εκτός οποιασδήποτε κρατικής στήριξης, αλλά και την εξειδίκευση των μέτρων με βάση τις πραγματικές ανάγκες επιβίωσης, αφού το ποσό των 534 ευρώ δε δύναται να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες, ούτε τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, ούτε το νέο κύμα ανατιμήσεων σε λογαριασμούς ρεύματος, εισιτήρια, διόδια, είδη βασικής κατανάλωσης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χώρος του πολιτισμού έχε πληγεί βαθύτατα, κατά τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας, με τραγικές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό, ο μόνος τρόπος να επιδοτηθούν οι μουσικοί και οι άλλοι καλλιτέχνες και τεχνικοί που δε λαμβάνουν κανένα έσοδο, είναι η ένταξη όλων των ειδικοτήτων που αφορούν στην εστίαση και τη διασκέδαση στους δικαιούχους της κρατικής επιδότησης».
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην ένταξη όλων των εργαζομένων του χώρου, οι οποίοι πλήττονται εξίσου, στα εξαγγελθέντα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα στήριξης και να διευρύνουν τους δικαιούχους του οικονομικού βοηθήματος, ώστε αυτό να αφορά και τους εκπρόθεσμα εγγεγραμμένους στο Μητρώο Καλλιτεχνών, καθώς και όλους όσοι πληρούν τις οριζόμενες προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο