Επανέρχεται με γραπτή της ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, στο πλαίσιο σειράς συναφών κοινοβουλευτικών της ερωτήσεων καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο, σε σχέση με τα ακραία, πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, προκαλώντας αλλεπάλληλα πλήγματα στις καλλιέργειες. 

Αυτή τη φορά η παρέμβαση της Λαρισαίας βουλευτή αφορά την περίπτωση των αγροτών του δ. Τυρνάβου, οι οποίοι χτυπήθηκαν από τον πρόσφατο καύσωνα, κι έχει ως εξής:

«Όπως σας έχω επισημάνει και στις προηγούμενες παρεμβάσεις μου, δυστυχώς, ο ν. Λάρισας φαίνεται να κατέχει τα ‘’αρνητικά πρωτεία’’ τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τα, εκτός εποχής, έντονα καιρικά φαινόμενα, απόρροια του ολοένα διογκούμενου προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής, τα οποία έχουν επανειλημμένα πλήξει τον πρωτογενή μας τομέα.

Αυτή τη φορά, συγκεκριμένα, οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εδώ και μία εβδομάδα στην περιοχή της Θεσσαλίας, κυριολεκτικά, αποτελείωσαν ό,τι είχε απομείνει μετά τους καταστροφικούς παγετούς του Μαρτίου-Απριλίου σε δενδροκαλλιέργειες (κυρίως αχλάδια και ροδάκινα), αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες κυρίως στην περιοχή του Τυρνάβου.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο τωρινός καύσωνας, έρχεται σε συνέχεια των καταστροφικών  πλημμυρών του ‘’Ιανού’’ του περασμένου Σεπτεμβρίου, της κακοκαιρίας της ‘’Μήδειας’’ του χειμώνα του 2021, των σφοδρών παγετών του Απριλίου και μάλιστα στην καρδιά της άνοιξης, του όψιμου λίβα του Μαΐου, αλλά και της πρόσφατης ισχυρής χαλαζόπτωσης – συνοδεία θυελλωδών ανέμων – πριν από μόλις ένα μήνα…

Κατόπιν όλων των παραπάνω, οι παραγωγοί της ευρύτερης  περιοχής του Τυρνάβου δεν βρίσκονται τυχαία  σε απόγνωση. Αντιθέτως, αυτή τη φορά διαπίστωσαν πως οι δενδροκαλλιέργειες και τα αμπέλια τους έχουν χτυπηθεί βάναυσα από τον καύσωνα, ενώ και γεωπόνοι που πραγματοποίησαν αυτοψίες σε χωράφια προέβησαν σε παρεμφερείς διαπιστώσεις, με τον ΕΛΓΑ να προχωρεί αναγκαστικά σε σχετική αναγγελία για εκτίμηση των ζημιών.

Παράλληλα, έκδηλη ανησυχία για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση επικρατεί στους αγρότες της περιοχής, καθώς η εκτεταμένη ανομβρία πιέζει τα υδάτινα αποθέματα του Θεσσαλικού κάμπου, με τον ποταμό Πηνειό να παρουσιάζει ασυνήθιστα χαμηλή για την εποχή στάθμη, αλλά κι επειδή η υπερφόρτωση του δικτύου της ΔΕΗ προκαλεί πολύωρες διακοπές ρεύματος στις παρακάρλιες περιοχές του ν. Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν οι πομόνες νερού και τα αντλιοστάσια.

Δεδομένου ότι λόγω του σοβαρού χαρακτήρα των ζημιών από τον παρατεταμένο καύσωνα, το ΥΠΑΑΤ οφείλει να συνδράμει ουσιαστικά τους πληγέντες παραγωγούς του Δ. Τυρνάβου για τις ήδη επιβαρυμένες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα καλλιέργειές τους, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί το ΥΠΑΑΤ, προς ανακούφιση των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών και αμπελοκαλλιεργητών του δ. Τυρνάβου;
Για πολλοστή φορά τον ρωτώ επίσης αν επεξεργάζεται την αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος μετρά πάνω από 20 χρόνια δίχως επικαιροποίηση, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες αποζημίωσης των αγροτών για όλα τα έκτακτα φυσικά φαινόμενα με δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, καθώς και αν προτίθεται να προωθήσει ειδικό σχέδιο αποζημίωσης για τον πολλαπλά δοκιμαζόμενο και πληττόμενο αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας»