Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα του ΟΗΕ, παρέστη η βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία , με μήνυμά της , επισημαίνει τα εξής :
«Η Διεθνής Κοινότητα γιορτάζει σήμερα τη 76η επέτειο από την ιστορική ίδρυση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Στις 24 Οκτωβρίου του 1945 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, ένα κείμενο ορόσημο του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο έθεσε τα θεμέλια του μεταπολεμικού διεθνούς συστήματος, εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία.
Η σύσταση του ΟΗΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, το οποίο, ασχέτως των όποιων αδυναμιών του, επιχειρεί να προάγει και να προωθεί, την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία.
Η Ελλάδα υπήρξε μία εκ των πρωταγωνιστών της διαδικασίας ίδρυσης του ΟΗΕ και ένα από τα πλέον ενεργά μέλη του, σεβόμενη πάντα τους διεθνείς κανόνες που, σε μεγάλο βαθμό, έχουν αναπτυχθεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας, στο πλαίσιο του οργανισμού.
Η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, η ασφάλεια, η ειρήνη, η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική ισότητα, αλλά και η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα δικαιώματα των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία και των παιδιών, βρίσκονται σήμερα ψηλά στην ατζέντα της παγκόσμιας κοινωνίας, εξαιτίας της οργανωμένης δράσης του ΟΗΕ .
Με το σύνθημα «Σχεδιάζοντας ένα καλύτερο μέλλον», η φετινή επέτειος του ΟΗΕ μας καλεί, τα κράτη αλλά και τους πολίτες, να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο, από όλες τις απόψεις, περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Όπως, εξάλλου, απέδειξαν οι πρόσφατες παγκόσμιες κρίσεις – της πανδημίας ή της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής – είμαστε όλοι συνοδοιπόροι στις μελλοντικές προκλήσεις και μόνο ενωμένοι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
Πρόσφατα, η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να αφήσει εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας, ει δυνατόν και εκτός ΟΗΕ, το Κυπριακό, μέχρι να επιβάλει τη δική της ατζέντα.
Η Ελλάδα αναμένει από τον ΟΗΕ καθαρή θέση και στάση και οι πρωτοβουλίες του Οργανισμού, να επικυρώσουν το ρόλο του, ως εγγυητή της συνεργασίας, της ενότητας και της τήρησης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου
Αυτό είναι το έλασσον που μπορούμε να αναμένουμε, από έναν Διεθνή Οργανισμό, που ακριβώς αυτός είναι ο καταστατικός του ρόλος.
Όπως, άλλωστε, εύστοχα δήλωσε και ο Σουηδός Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντ. Χάμαρσκγελντ (1952-1961) «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ιδρύθηκαν για να πάμε στον Παράδεισο, αλλά για να μην πάμε στην Κόλαση…».