Για πολλοστή φορά παρεμβαίνει σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, αυτή τη φορά προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των καλλιεργητών σιτηρών και ψυχανθών του θεσσαλικού κάμπου, που επλήγησαν από τους εκτός εποχής, ανοιξιάτικους παγετούς.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη στο κείμενο της ερώτησής της: 

«Αναμφίβολα, η πανδημία του covid-19  σε συνδυασμό με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κατέδειξαν για άλλη μια φορά πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για τους παραγωγούς και τις αγροτικές καλλιέργειες, συνεπώς, επανέρχομαι για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, το οποίο σήμερα εμφανίζεται πολλές φορές άκρως προβληματικό και ανεπαρκές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια επικρατεί μεταξύ των αγροτών του Νομού Λάρισας για τις εκτεταμένες ζημιές σε σιτηρά και ψυχανθή από τους συνεχιζόμενους παγετούς της 26Ης Μαρτίου και πρόσφατα της 9Ης Απριλίου, οι συνέπειες των οποίων διαπιστώθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, οι οποίες τώρα βρίσκονται στο στάδιο της καρποδεσίας.

Ειδικότερα, οι αγρότες της περιοχής μας εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς το φαινόμενο των συνεχιζόμενων παγετών και μάλιστα στην καρδιά της Άνοιξης, σε συνδυασμό με τις απροσδόκητες υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή που ακολούθησαν, προκάλεσαν έντονη και εκτεταμένη καταστροφή ειδικά στα σιτηρά και ψυχανθή.

Ο ίδιος ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, με σχετική επιστολή του, αλλά και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι και οργανώσεις αποτυπώνουν την θλιβερή κατάσταση των εν λόγω καλλιεργειών, κάνοντας λόγο για καχεκτικά φυτά και «μισογεμάτα» στάχυα.

Σημειωτέον επίσης, πως οι καλλιέργειες σιτηρών στον Θεσσαλικό κάμπο αποτελούν μακράν την πιο εκτατική καλλιέργεια του νομού Λάρισας, ενώ τυχόν μειώσεις στον νομό Λάρισας θα είναι σημαντικές για την συνολική παραγωγή της χώρας».

Επειδή, αρκετοί παραγωγοί του ν. Λάρισας δεν προέβησαν στην κατάθεση σχετικών δηλώσεων στις προκαθορισμένες ημερομηνίες αιτήσεων του συστήματος ΕΛΓΑ, διότι πίστεψαν  ότι οι καλλιέργειές τους δεν θα επηρεαζόταν , ρωτώ τον κ. Υπουργό, αν προτίθεται να λάβει πρόνοια για την στήριξη των πληγέντων παραγωγών σιτηρών του νομού Λάρισας, ώστε να δοθεί εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ και αν είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει το αίτημα για άμεση δημιουργία προγράμματος μελέτης και εφαρμογής προστασίας από τον παγετό»