«Κυβέρνηση σε αγρότες: Μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται»

Στα κρίσιμα ζητήματα οικονομικής φύσεως που απασχολούν τους αγρότες αναφέρθηκε εκτεταμένα κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενσκήψει με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και να πάψει να αντιμετωπίζει τους αγρότες με τη λογική του «μετά την απομάκρυνση εκ του εκλογικού ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα αγροτικά μπλόκα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί παρεμπιπτόντως, οι αγρότες, για τα λίγο – πολύ δίκαια αιτήματά τους στήνουν ξανά μπλόκα, στις εθνικές οδούς, αρχής γενόμενης από το νομό μου, τη Λάρισα και της ιδιαίτερης πατρίδας μου του Πλατύκαμπου.Και πως να μην είναι στα μπλόκα, από τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και τέλος ζητούν εντελώς δικαιολογημένα αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως βέβαια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους είχε υποσχεθεί προεκλογικά… Μια ρύθμιση, που ωστόσο δεν βλέπουμε πουθενά στο υποτιθέμενα «φιλόδοξο» φορολογικό σας νομοσχέδιο».

Η Λαρισαία βουλευτής κατά την τοποθέτησή της ζήτησε επίσης από τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί στην αναπροσαρμογή της διάταξης του σχεδίου νόμου που αφορά τις ζημιές των αγροτών κατά την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

«Θα πρέπει να μπορεί να συμψηφιστεί η ζημία με κέρδη από λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες, τόσο εντός του ίδιου φορολογικού έτους, όσο και στα επόμενα, από τη στιγμή πουη αγροτική δραστηριότητα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί σήμερα, αυτό που ισχύει είναι ότι η ζημία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δύναται να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα», τόνισε.

Η Λαρισαία πολιτικός αναφέρθηκε επίσης και στη προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., σύμφωνα με την οποία διατείνονταν πως θα δώσει ιδιαίτερα κίνητρα στους αγρότες, προκειμένου να συνεταιριστούν. Ωστόσο, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί φορολογούνται με συντελεστή 10%.

«Το μέτρο αυτό δεν δίνει κανένα κίνητρο στον αγρότη να συνεταιριστεί, αφού για το τιμολόγιο πώλησης των προϊόντων του στο συνεταιρισμό, αυτός θα φορολογηθεί κανονικά και εάν ο συνεταιρισμός έχει κέρδη και τα διανείμει στα μέλη του, τότε αυτά θα φορολογηθούν κατά 10% και το κάθε μέλος που θα πάρει το μέρισμα θα ξαναφορολογηθεί (!)… Εάν αυτό θεωρείται κίνητρο, τότε μάλλον εγώέχω πρόβλημα αντίληψης», κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη σε σχέση με τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

περνάω σε ό,τι αφορά τους αγρότες τώρα.

Είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα της διάταξης που αφορά σε ζημιές των αγροτών κατά την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.  

Θα πρέπει να μπορεί να συμψηφιστεί η ζημία με κέρδη από λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες, τόσο εντός του ίδιου φορολογικού έτους, όσο και στα επόμενα, από τη στιγμή που η αγροτική δραστηριότητα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θεωρείται εισόδημα από  επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γιατί σήμερα, αυτό που ισχύει είναι ότι η ζημία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δύναται να συμψηφιστεί μόνο με κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ενσκήψτε στα προβλήματα των αγροτών.

Ενσκήψτε στα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής.

Είναι ένας καίριος τομέας, που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ώστε να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο, που περιέγραφα νωρίτερα.

Γιατί παρεμπιπτόντως, οι αγρότες, για τα λίγο – πολύ δίκαια αιτήματά τους στήνουν ξανά μπλόκα, στις εθνικές οδούς, αρχής γενόμενης από το νομό μου, τη Λάρισα. 

Και πως να μην είναι στα μπλόκα, από τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, τα προϊόντα τους πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές – ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό: να ελεγχθεί η αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ – και τέλος ζητούν δικαιολογημένα αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως βέβαια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τους είχε υποσχεθεί…

Μια ρύθμιση, που δεν βλέπουμε πουθενά στο υποτιθέμενα «φιλόδοξο» φορολογικό σας νομοσχέδιο.

Μια ρύθμιση που αν είχατε επεξεργαστεί, όπως υποσχόσασταν προεκλογικά στους ανθρώπους αυτούς, προφανώς και θα μας έβρισκε σύμφωνους.

Την ίδια στιγμή που βεβαίως στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται πάνω από 600 εκ. € επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου – και καλώς προβλέπεται – σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικές, ξενοδόχους και αεροπορικές εταιρείες

Παρέχετε διευκολύνσεις στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα, εξαιρείτε όμως τον πρωτογενή.

Η Ν.Δ. προεκλογικά, έλεγε συνεχώς πως όταν πάρει την κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερα κίνητρα στους αγρότες για να συνεταιριστούν.

Είναι γεγονός ότι πολλές αιτίες οδήγησαν τους αγρότες της χώρας μας στο να απέχουν από τις συλλογικές μορφές δράσης. Ιδιαίτερα όμως δε με τις τελευταίες αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που συνέδεσε τα ασφαλιστικά με το εισόδημα, αύξησε τη φορολογία κλπ. οι αγρότες επέλεξαν να είναι μακριά από συνεταιριστικές οργανώσεις, για να αποφύγουν την τιμολόγηση των προϊόντων που παράγουν και πωλούν. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούν να εμπορευτούν προϊόν χωρίς τιμολόγηση.

Στην παραπάνω λογική λοιπόν η Ν.Δ. έλεγε ότι θα θεσμοθετήσει φορολογικά και άλλα μέτρα, ώστε να έχουν κίνητρα οι αγρότες για να συνεταιριστούν.

Στο παρόν νομοσχέδιο, το κίνητρο που λέει η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμένους αγρότες είναι στην παράγραφο 2 του Άρθρου 2ο

Σ΄ αυτό το άρθρο λοιπόν αναφέρεται πως τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Το μέτρο αυτό δεν δίνει κανένα κίνητρο στον αγρότη να συνεταιριστεί, αφού για το τιμολόγιο πώλησης των προϊόντων του στο συνεταιρισμό, αυτός θα φορολογηθεί κανονικά και εάν ο συνεταιρισμός έχει κέρδη και τα διανείμει στα μέλη του, τότε αυτά θα φορολογηθούν κατά 10% και το κάθε μέλος που θα πάρει το μέρισμα θα ξαναφορολογηθεί.

Εάν αυτό θεωρείται κίνητρο, τότε εγώ μάλλον έχω πρόβλημα.

Προτείνω λοιπόν, εάν θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον Έλληνα Αγρότη να συνεταιριστεί, να γίνει ο φορολογικός συντελεστής στον αγρότη που πουλά τα προϊόντα του στο συνεταιρισμό και είναι μέλος 10% και μόνο για τα προϊόντα που διακινεί μέσα από το συνεταιρισμό.

Με το μέτρο αυτό οι αγρότες θα έχουν σοβαρό κίνητρο να συνεταιριστούν, η μαύρη διακίνηση θα περιοριστεί και τα δημόσια ταμεία θα έχουν όφελος από τη μείωση της μαύρης εμπορίας.  

Ειδάλλως, μοιάζει να λέτε στους αγρότεςπως «μετά την απομάκρυνση από το εκλογικό ταμείο», ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δεν αξίζει όμως αυτήν τη συμπεριφορά ο Έλληνας αγρότης. Δεν αξίζει να τον θυμάστε μόνο προεκλογικά.