Με νέα της ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σε σχέση με το αν εξυπηρετεί τους σκοπούς θεσμοθέτησής του ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων, επανέρχεται η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την πρώτη , καθόλου ικανοποιητική,  απάντηση από πλευράς του αρμοδίου Υπουργείου.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της: 

«Αναμφίβολα, χρέος της Πολιτείας σε κάθε δύσκολη συγκυρία και ιδίως σε συνθήκες πανδημίας είναι να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, μέσω της αναδιανομής πόρων με όχημα το κοινωνικό κράτος και κομβικό  βραχίονά του τον ΟΑΕΔ, του οποίου βασική αποστολή είναι η επιδότηση των ανέργων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως, με το άρθρ. 44 του ν. 3986/2011 και εν μέσω της τότε δημοσιονομικής κρίσης θεσμοθετήθηκε ο οικονομικά αυτοτελής Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων, στον οποίο όλοι οι αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες , υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν το ποσό των 120 ευρώ ετησίως ως εισφορά υπέρ ανεργίας. Σύμφωνα με το νομοθέτη, σκοπός του Ειδικού λογαριασμού ήταν να μην μένουν ασφαλιστικά απροστάτευτοι οι αυτοαπασχολούμενοι στην αντιμετώπιση των βιοποριστικών αναγκών που προκύπτουν από τη διακοπή του επαγγέλματός τους, μέσω της χορήγησης βοηθήματος ανεργίας.

Με καθυστέρηση επτά (7) ετών (!) από τον σχετικό αρχικό νόμο, εκδόθηκε η απαιτούμενη Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση βοηθήματος ανεργίας στους επιστήμονες .

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία ενδιαφερόμενων Συλλόγων και Ενώσεων επιστημόνων, αλλά και με καταγγελίες ελεύθερων επαγγελματιών διαφόρων κλάδων, ελάχιστα μέλη τους έχουν καταφέρει να επιδοτηθούν μέχρι σήμερα, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που τίθενται από την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση».

Σε αυτό το πλαίσιο κι επειδή επί σειρά ετών αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν την εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας, χωρίς να μπορούν να επιδοτηθούν σε περίπτωση υποαπασχόλησης ή διακοπής επαγγέλματος, με αποτέλεσμα την αντίδραση τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όσο και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας ποιο είναι το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων από την ίδρυσή του έως σήμερα, που έχουν κατευθυνθεί μέχρι σήμερα τα κονδύλια του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοαπασχολουμένων και  τι σκοπεύει να πράξει εφεξής, προκειμένου αυτά τα κονδύλια να κατευθυνθούν προς τους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι ανελαστικά συνεισέφεραν σε αυτά με τις κρατήσεις τους, επί 9 και πλέον χρόνια»