Εισηγητική παρέμβαση πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη στην τρίτη κατά σειρά θεματική ενότητα με τίτλο «ο ρόλος της γυναίκας στη μετά-covid εποχή», του ψηφιακού συμποσίου που συνδιοργάνωσε η ΚΕΔΕ και η International Chamber of Commerce (ICC-HELLAS), με θέμα τους δήμους ως μοχλούς ανάπτυξης μετά το πέρας της πανδημίας.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη , ενώ μετά την εναρκτήρια τοποθέτηση της Λαρισαίας βουλευτή, κατά σειρά μίλησαν οι Μαρία Συρεγγέλα – Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Φωτεινή Αραμπατζή – Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – Ευρωβουλευτής ΝΔ, Μαριά Κακαλή – Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου και Μερόπη Υδραίου – Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας.

Η Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε πως σε σχέση με το ρόλο ων γυναικών, τόσο στην προ-covid όσο και στη μετά-covid εποχή, η στατιστική έχει τη σημασία της, από τη στιγμή που το 51% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή οι γυναίκες, υπο-εκπροσωπείται από ένα μόλις 19,3% γυναικών-βουλευτών επί του συνόλου των εδρών (61 έδρες από τις συνολικά 300), καταλαμβάνοντας μόλις τους 9 από τους συνολικά 58 υπουργικούς θώκους, κι ελάχιστες θέσεις πρώτης γραμμής στους ΟΤΑ… 

«Η Ελλάδα έχει ακόμη μπροστά της πολλά βήματα να κάνει σε σχέση με ζητήματα ισότητας και αναλογικής εκπροσώπησης των γυναικών, όχι σε επίπεδο θεωρίας – σε αυτό ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα ως χώρα – αλλά σε επίπεδο πράξης», υπογράμμισε η βουλευτής, για να συμπληρώσει πως καλώς ή κακώς «όλοι οι Άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, καλούνται να ζήσουν τη ζωή τους και να πραγματωθούν, μέσα στις συνθήκες που τους δίνονται, κι όχι σε αυτές που θα επιθυμούσαν – και δυστυχώς οι γυναίκες πολύ περισσότερο – κατά παράφραση του γνωστού γνωμικού του Καρλ Μαρξ».

Σε κάθε περίπτωση για τη Λαρισαία πολιτικό η στεγνή παράθεση στατιστικών στοιχείων, η οποία  πολλές φορές, έχει κατηγορηθεί για παραποίηση της «ζώσας πραγματικότητας», στην περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί – όχι μόνο ένδειξη – αλλά κι απόδειξη της γενικότερης υποεκπροσώπησης των γυναικών στο δημόσιο χώρο. 

Καταλήγοντας η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε: «Είμαι Άνθρωπος, γυναίκα, βουλευτής, μαχόμενη ποινικολόγος, σύζυγος, μάνα δύο παιδιών, εθελόντρια σε οργάνωση αλληλεγγύης και πάλι φοιτήτρια μεταπτυχιακού στη νομική – και συγγνώμη, αλλά νιώθω πολύ κουρασμένη για να πω τι μαγική φράση ‘’ελπίζω πως όλα θα πάνε καλύτερα’’. Δεν θα πάνε μόνα τους καλύτερα . Ιδίως, όταν γνωρίζω, όταν διαβάζω, κι όταν έρχονται στο δικηγορικό μου γραφείο γυναίκες, οι οποίες τους τελευταίους 13 μήνες είναι θύματα βίας, σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Στη μετά covid εποχή έχουμε πολύ δουλειά. Πρέπει να ‘’σηκώσουμε τα μανίκια’’ και να δουλέψουμε οργανωμένα σε συλλογικό, όπως και σε προσωπικό επίπεδο, προκειμένου να πάψουν να εμφιλοχωρούν στον δημόσιο διάλογο παρωχημένες νοοτροπίες για το ρόλο των γυναικών. Γιατί μόνο έτσι θα πάψουν να δολοφονούνται γυναίκες και κορίτσια, τόσο βιολογικά, όσο και ως χαρακτήρες, σε πολλών ειδών και επιπέδων σχέσεις: σχέσεις οικογενειακές, ερωτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές, πολιτικές. Γιατί, το ότι αυτές οι ‘’δολοφονίες’’ δεν συνιστούν απαραίτητα βιολογικό θάνατο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι μικρότερης σημασίας. Τόσο για εμάς, όσο και για τους επόμενους», κατέληξε χαρακτηριστικά.