οφειλές του Ταμείου Υγείας

Πηγή: tinealarissa.gr

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις οφειλές του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) προς τους δικηγόρους-μέλη του.


Στο κείμενο της ερώτησης, η Λαρισαία πολιτικός υπογραμμίζει πως το ΤΥΔΕ δεν έχει πληρώσει ακόμη μέχρι σήμερα τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα στους δικαιούχους ασφαλισμένους δικηγόρους επαρχιών, που είχαν υποβάλει σε αυτό τα έτη 2010, 2011 και 2012, όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά των ιατροφαρμακευτικών δαπανών τους. Η μόνιμη επωδός, βέβαια, από πλευράς κεντρικών υπηρεσιών δεν είναι άλλη από την έλλειψη προσωπικού. Θα πρέπει εδώ βέβαια να σημειωθεί, πως εδώ και τουλάχιστον ένα και πλέον χρόνο, οι δικηγόροι των επαρχιών έχουν στείλει μέσω των Συλλόγων τους χρήματα στο ταμείο ΤΥΔΕ – ΕΦΚΑ, προκειμένου να πληρώσει υπερωρίες του προσωπικού του, προς επιτάχυνση της εκκαθάρισης.


Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων επαρχιών επισκέφτηκαν τους τότε αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς, προς εξομάλυνση του ανωτέρω ζητήματος, με τους Υπουργούς να υπόσχονται «σύντομη τακτοποίηση του θέματος». Ακολούθως, θεσμοθετήθηκε η μη παραγραφή των απαιτήσεων των Δικηγόρων, με το άρθρο 12 του ν. 4578/2018, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια περαιτέρω εξέλιξη.
Για τους παραπάνω λόγους, η βουλευτής Λάρισας ζητεί από τον Υπουργό να την ενημερώσει πως σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα των δικηγόρων επαρχιών σχετικά με το ΤΥΔΕ, όπως επίσης και για το αν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός για την εξόφληση των οφειλών του ΤΥΔΕ προς τους Δικηγόρους. Τέλος, η Ευαγγελία Λιακούλη αιτείται να ενημερωθεί, για το αν θα στελεχωθεί το πρώην ΤΥΔΕ με προσωπικό, έτσι ώστε να παρέχονται άμεσα πληροφορίες προς τα μέλη του, δεδομένου ότι προς το παρόν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ «δηλώνει άγνοια επί των προβλημάτων των Δικηγόρων – μελών του ΤΥΔΕ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , κ. Ι. Βρούτση

ΘΕΜΑ: «Οφειλές του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) προς τους δικηγόρους – μέλη του»

Οι δικηγόροι των επαρχιών υπάγονταν παλαιά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ). Αυτό έχει πριν ολίγα χρόνια υπαχθεί στο ΕΦΚΑ.
Το ταμείο αυτό δεν έχει πληρώσει μέχρι σήμερα τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα στους δικαιούχους ασφαλισμένους τον δικηγόρους επαρχιών, που είχαν υποβάλει σε αυτό τα έτη 2010, 2011 και 2012 τα αναγκαία δικαιολογητικά των ιατροφαρμακευτικών δαπανών τους.
Η δικαιολογία ήταν πώς δεν είχε προσωπικό.
Πριν ένα χρόνο και πλέον οι δικηγόροι των επαρχιών έστειλαν με τους συλλόγους τους χρήματα στο ταμείο ΤΥΔΕ – ΕΦΚΑ για να πληρώσει υπερωρίες του προσωπικού τους προς επιτάχυνση της εκκαθαρίσεως.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας με Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων επαρχιών επισκέφτηκε τους τότε αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς διαμαρτυρόμενος, για τα ανωτέρω. Οι υπουργοί υποσχέθηκαν σύντομη τακτοποίηση του θέματος.
Μετά από αυτό, τα τηλέφωνα του πρώην ΤΥΔΕ δεν απαντούν, ενώ από το ΕΦΚΑ, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, δηλώνουν άγνοια του θέματος.
Ακολούθησε η νομοθέτηση της μη παραγραφής των απαιτήσεων των Δικηγόρων, με το άρθρο 12 του ν. 4578/2018, αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Πώς σκοπεύετε να επιλύσετε το πρόβλημα των δικηγόρων Επαρχιών, σχετικά με το ΤΥΔΕ:
2. Υπάρχει προγραμματικός για εξόφληση των οφειλών του ΤΥΔΕ προς τους δικηγόρους – μέλη του;
3. Θα στελεχωθεί το πρώην ΤΥΔΕ, με προσωπικό, ώστε να παρέχονται πληροφορίες προς τα μέλη του, καθ΄ όσον το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ, δηλώνει άγνοια επί των προβλημάτων των Δικηγόρων – μελών του ΤΥΔΕ;

Περισσότερα θέματα Επικαιρότητας