Με αφορμή το “SOS”επιβίωσης που εξέπεμψε το Χαμόγελο του Παιδιού, καταγγέλλοντας ότι είναι προ των πυλών το κλείσιμο των δομών του, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής:

«Σημαντικά ερωτήματα εγείρουν οι καταγγελίες – “κραυγή αγωνίας”του Χαμόγελου του Παιδιού, σύμφωνα με τις οποίες το έργο του βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και μεθοδεύεται το κλείσιμο των δομών του, συνεπεία διατάξεων της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β’ 2302/11.5.2022).

Ειδικότερα, έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το Χαμόγελο του Παιδιού κρούει τον “κώδωνα του κινδύνου” ότι σήμερα κλείνουν τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα, εντός του έτους,  θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης Διαβίωσης, καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, ενώ ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος.

Οι καταγγελίες γεννούν προβληματισμό, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που φαινόμενα παιδικής κακοποίησης έρχονται διαρκώς στο φως.

Καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις επί όσων καταγγέλλονται, με δεδομένο ότι σήμερα 241 παιδιά μεγαλώνουν στα Σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού.

Να προχωρήσει τάχιστα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μην “σβήσει” το Χαμόγελο του Παιδιού, αντιθέτως να βοηθηθεί, για να μπορέσει νόμιμα να συνεχίσει  να παρέχει το σημαντικό έργο του. 

Τα παιδιά μας δεν είναι πεδίο “επιτελικών” πειραματισμών, ούτε επίδειξης ισχύος που επιβάλλεται μέσα από υπουργικές αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση  

Τα παιδιά, είναι  μόνο η ελπίδα του αύριο…»