Ερώτηση και παρέμβαση στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, για τους φοιτητές του νομού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που αναγκάζονται να συμμετέχουν στην εξεταστική, χωρίς τα ακαδημαϊκά βιβλία, επισημαίνοντας τα εξής: 

« Μεγαλώνει η αγωνία και πυκνώνουν οι φωνές των φοιτητών, που σε λίγες ημέρες υποχρεώνονται να συμμετέχουν στην εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, χωρίς να έχουν ακόμη διασφαλίσει, τα ακαδημαϊκά συγγράμματα.

Το θέμα αφορά άμεσα στους φοιτητές του νομού Λάρισας και τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.  

Παρά το γεγονός ότι, η διαδικασία των αιτήσεων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την διανομή κατ’οίκον των συγγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε ήδη από τις 22/11, αυτά δεν έχουν ακόμη  διανεμηθεί, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκάζονται να προετοιμαστούν για την εξεταστική, χρησιμοποιώντας μόνο σημειώσεις από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, ενώ  αρκετοί από αυτούς, που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό ή αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κινδυνεύουν  να χάσουν οριστικά την εξεταστική.  

Σημειωτέον ότι, οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση των φοιτητών, προκειμένου να αναπληρώσουν, ή να ενισχύσουν την μελέτη τους, με πηγές ή άλλα εγχειρίδια. 

Η Κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει το ζήτημα αυτό, εδώ και μήνες, δεν έχει προβεί σε σοβαρό σχεδιασμό για να το αντιμετωπίσει. 

Αντίθετα, στο πρόβλημα αυτό,  είναι καθοριστικής σημασίας το ζήτημα που θέτουν «επί τάπητος» οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων, οι οποίοι επωμίστηκαν ένα τεράστιο κόστος (3 εκατ. Ευρώ) στο πρώτο «lockdown»  με την δική τους  κατ’ οίκον διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, χωρίς να καλυφθούν μέχρι τώρα οικονομικά από την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αρνούνται να προβούν και πάλι στην ίδια διαδικασία, χωρίς οικονομική κάλυψη του κόστους . Και σωστά, καθώς ούτε ηθικό είναι, ούτε δίκαιο είναι, την υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, να καλύπτει ένας επαγγελματικός κλάδος . 

Κατόπιν αυτών, ρωτάμε την κ Υπουργό Παιδείας, για ποιο λόγο, ενώ γνώριζε ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τη διανομή των συγγραμμάτων, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε σχεδιασμό και επιπλέον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποσταλούν επιτέλους τα απαραίτητα συγγράμματα στους φοιτητές της χώρας , του νομού μας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»