Σε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για την αγροτική παραγωγή του νομού, εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Οι αντιξοότητες, οι δυσκολίες και τα προβλήματα, που αντιμετώπισε ο πρωτογενής τομέας κατά την φετινή, όσο και την περσινή χρονιά λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), έχουν προκαλέσει πολλαπλές δυσχέρειες σε μια πληθώρα σχετικών κλάδων και δραστηριοτήτων.

Ένα σημαντικό επιμέρους πρόβλημα αποτελεί η έγκαιρη έλευση αλλοδαπών εργατών γης, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αγροτική οικονομία, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα τους αγρότες του ν. Λάρισας – μια περιοχή που ομολογουμένως αποτελεί την ‘’ατμομηχανή΄΄ του πρωτογενούς τομέα της χώρας και έχει αυξημένες ανάγκες σε εργατικά χέρια.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται από τους ενδιαφερόμενους αγρότες της περιοχής, ο αριθμός αλλοδαπών εργατών γης που επιτράπηκε φέτος να έλθουν στο ν. Λάρισας – περίπου 150 άτομα – επ’ ουδενί επαρκεί για να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των καλλιεργειών του νομού σε εργατικά χέρια, οι οποίες υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Ωστόσο, υπήρχε αρκετός καιρός προκειμένου η κυβέρνηση να προβεί σε ανάλογους σχεδιασμούς, που θα επέτρεπαν έναν ασφαλή και ενδεδειγμένο τρόπο εισόδου μεγάλου αριθμού μετακλητών εργατών γης για ολιγόμηνη παραμονή, αποκλειστικά για την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, όπως π.χ. η είσοδος στη χώρα μόνο με αρνητικά τεστ για τον κορονοϊό, η διαμονή σε συγκεκριμένο και δηλωμένο κατάλυμα του εργοδότη, το οποίο θα έχει έγκαιρα γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρχει ‘’χαρτογράφηση’’ των Ανθρώπων αυτών.

Έτσι, η καθυστέρηση έλευσης των μετακλητών εργατών γης λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης, που έχει δημιουργήσει η πανδημία Covid – 19, έχει επιφέρει επιπλέον αντιξοότητες στον αγροτικό τομέα και ειδικά της πληγείσας από τον παγετό περιοχής της Λάρισας, της οποίας η εναπομείνασα παραγωγή κυριολεκτικά κινδυνεύει να μείνει ‘’στο χωράφι’’, αφού οι αγρότες μας βρίσκονται ουσιαστικά σε μια ιδιότυπη ‘’ομηρεία’’.

Κατόπιν αυτών , ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό για το πως προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες των αγροτών του ν. Λάρισας σε εργάτες γης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αγροτικές εργασίες»