Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, σχετικά με την απαράδεκτη μείωση των συντάξεων αναπηρίας και χηρείας που αποφάσισε η Κυβέρνηση, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη. 

          Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

«Σε ακόμη μια μείωση, και μάλιστα αιφνιδιαστική, προχώρησε η Κυβέρνηση όσον αφορά στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων, με απόφασή της, την παραμονή της αλλαγής του έτους

Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. Φ.80000/Δ17/109302/2021 εγκύκλιος του Υφυπουργού Εργασίας κ. Πάνου Τσακλόγλου που εκδόθηκε την Πρωτοχρονιά, με σκοπό την ερμηνεία ζητημάτων του ν.4387/16, τον οποίο προεκλογικά δεσμεύθηκε να καταργήσει, ουσιαστικά συρρικνώνει δραματικά  τις συντάξεις των αναπήρων και τις συντάξεις χηρείας, έως του ποσού των 268 ευρώ το μήνα

Η εν λόγω εγκύκλιος, στην πραγματικότητα, περιορίζει την εθνική σύνταξη μέχρι το ποσό των 384 ευρώ, στην περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει πολλαπλά δικαιώματα, δηλαδή λαμβάνει, παραδείγματος χάριν, αναπηρική σύνταξη και σύνταξη χηρείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από 1η Γενάρη του 2022 την εθνική σύνταξη που απορρέει από το ένα ασφαλιστικό τους δικαίωμα, αλλά θα χάνουν το ποσοστό του 70% αν είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος έτερης σύνταξης. Όμως, η πλειοψηφία των συνταξιούχων αυτών είναι άνθρωποι που ζουν μόνοι ή έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, και έχουν πληρώσει διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, προκειμένου να λάβουν αυτές τις παροχές.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Λάρισας και όλης της χώρας, καταγγέλλουν την άδικη αυτή ρύθμιση της Κυβέρνησης και επισημαίνουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αφού η εθνική σύνταξη μετατρέπεται, πλέον,  σε προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη. Όμως, η εθνική σύνταξη αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο μέρος της σύνταξης και συνδέεται άρρηκτα με αυτήν, και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης. Επιπλέον, είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, με μοναδικό κριτήριο, την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους, δηλαδή πριν ή μετά την 1.1.2022.  

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συνταξιούχοι συμπολίτες μας έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα στο εισόδημά τους από το νόμο Κατρούγκαλου, τον όποιο η σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν καταργεί, αλλά, αντίθετα, χρησιμοποιεί για να επιβάλλει δυσμενέστερους όρους στους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας και σκληρής ακρίβειας σε όλους τους βασικούς τομείς, η Κυβέρνηση αποφασίζει αδικαιολόγητες και απαράδεκτες μειώσεις συντάξεων, χωρίς νόμο, με μια εγκύκλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο του κ. Τσακλόγλου και να δεσμευθεί ότι θα παύσει να προβαίνει σε συνεχείς αλλαγές των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών όρων, σε βάρος των συνταξιούχων, προκειμένου να διασφαλίσει τα νόμιμα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.