Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τoν Υπουργό Υγείας προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μετά από σχετική επιστολή του δήμου Αγιάς, με την οποία αιτείται ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου στο κρίσιμο ζήτημα της ενίσχυσης των δομών και των υπηρεσιών υγείας στους δήμους του ν. Λάρισας, αυτή τη φορά υπό το πρίσμα νέας επιστολής του δήμου Αγιάς, με την οποία εύλογα ζητείται η ίδρυση και λειτουργία τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή. 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανωτέρω επιστολή, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν επανειλημμένα προκύψει αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και έκτακτες καταστάσεις στην περιοχή του Δήμου Αγιάς, ο οποίος σημειωτέον απαρτίζεται από τρεις προ-Καλλικρατικούς δήμους (Μελιβοίας, Λακέρειας και Ευρυμενών), 22 Κοινοτήτων, με τις περισσότερες εξ αυτών να είναι ορεινές, ημιορεινές ή πολύ απομακρυσμένες από τις δομές υγείας της Λάρισας. 

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα παράλια του δήμου Αγιάς, εκτεινόμενα σε ακτή μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και παραθεριστών, τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ιδίως κατά τους τελευταίους δυστυχώς σημειώνονται και περιστατικά πνιγμών, όπως πρόσφατα (3/7/2021) όπου οι λουόμενοι δεν κατάφεραν να διασώσουν δύο συνανθρώπους τους, παρότι τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το τοπικό Κέντρο Υγείας Αγιάς δεν διαθέτει οδηγούς για όλες τις βάρδιες, όπως δεν διαθέτει και κανέναν διασώστη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να καταφεύγουν σε επικίνδυνες λύσεις διακομιδής επειγουσών περιστατικών, μετατρέποντας ακόμη και τα αγροτικά τους σε ασθενοφόρα (!). 

Επιπροσθέτως, και όπως σας ανέφερα με την από 5/7/2021 (αρ. πρωτ. 7798) ερώτησή μου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Κέντρο Υγείας Σωτηρίτσας δεν λειτουργεί σε 24ωρη καθημερινή βάση ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στους οποίους ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό».

Δεδομένου ότι η γεωγραφία της περιοχής δεν συνηγορεί στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του Δήμου Αγιάς, αλλά και των επισκεπτών του, από την υφιστάμενη δομή του ΕΚΑΒ της Λάρισας, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό για το πως απαντά στο αίτημα του δημάρχου Αγιάς για την ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και πραγματικά άμεση βοήθεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, στις έκτακτες περιπτώσεις κατά τις οποίες η ζωή τους κινδυνεύει, όπως καταδείχθηκε από τα πρόσφατα περιστατικά πνιγμών στην περιοχή;