Για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διευκόλυνση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, τοποθετήθηκε η Βουλευτής ν. Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.    

Χαρακτηριστικά, η κ. Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει κάθε θετική ρύθμιση που ευνοεί τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα της χώρας. Αναγνωρίζουμε ότι η κύρια πρόθεση του Υπουργείου είναι να μειωθεί ο γραφειοκρατικός δαίδαλος που ταλαιπωρεί καθημερινά τον κτηνοτροφικό κλάδο. Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, ωστόσο, δυστυχώς δεν  δίνεται καμία λύση στα ουσιαστικά και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία.  Και μάλιστα, την ώρα που ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της Ελλάδας, στενάζει και που τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους παραμένουν ανεπίλυτα. 

Τους τελευταίους 2 μήνες, σε ερωτήσεις μου, οι οποίες παρεμπιπτόντως, στην πλειονότητά τους, δεν έχουν λάβει απάντηση από το Υπουργείο, προσπαθώ να εκφράσω όλα τα ‘δεινά’ που υφίσταται ο κτηνοτροφικός κόσμος της Λάρισας, και της Θεσσαλίας εν γένει. Συνομιλώντας με τους εκπροσώπους τους, με μεγάλη συχνότητα, είναι αντιληπτό ότι άλλες είναι οι ανησυχίες τους και όχι αυτές που προτάσσει η Κυβέρνηση, η οποία περί άλλων τυρβάζει!

Ξεκινώντας με το καυτό θέμα της ακρίβειας,οι συνεταιριστές και οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου έκαναν έκκληση, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου,  για άμεση στήριξη των αρμόδιων φορέων, προειδοποιώντας ότι οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, θα τους προκαλούσαν κυριολεκτικά ‘ασφυξία’. Όπερ και εγένετο!

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τις εξωφρενικές και παρατεταμένες ανατιμήσεις των ζωοτροφών, το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος παραγωγής και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε ύψος 50% έως 100%, την αναδρομική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις συμπληρωματικές, το θέμα με τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και αμνοεριφίων, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο κτηνοτροφικός κόσμος ‘πνίγεται’ κυριολεκτικά!

Παράλληλα, δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί και η παράταση στην ολοκλήρωση της χορήγησης των προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έως τον Γενάρη του 2022, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021! Μάλλον,η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αφού, στην πραγματικότητα, αναγκάζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να ξεκινήσουν την καλλιεργητική τους χρονιά με χρέη. 

Γίνεται όμως φανερό, ότι άλλα είναι τα θέματα που ‘καίνε’ τους κτηνοτρόφους μας, και είναι πια ώρα για πράξεις, από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, διότι από λόγια και δηλώσεις ημετέρων που κάνουν το άσπρο –μαύρο, χόρτασαν!»