Ερώτηση – παρέμβαση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τους συναδέλφους της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, σε σχέση με την ανάγκη έμπρακτης στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης: 

«Είναι γνωστό ότι στα  Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν μαθητές με ιδιαίτερες βιοποριστικές συνθήκες, εργαζόμενοι και με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα. Το δυναμικό των Εσπερινών Λυκείων είναι μαθητές που  καθημερινά  “παλεύουν” μέσα σε αντίξοες  επαγγελματικές  και οικογενειακές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν. Παράλληλα επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Δε διαθέτουν, όπως είναι φυσικό, τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη και αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να καταφύγουν σε ιδιωτικά φροντιστήρια, για οικονομικούς λόγους.

Το Εσπερινό Λύκειο αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, θεσμό αντισταθμιστικής παρέμβασης της Πολιτείας, ώστε, όσοι δεν κατορθώνουν, για οικογενειακούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, να ολοκληρώσουν την Λυκειακή Εκπαίδευση, να έχουν μια “δεύτερη ευκαιρία” και να αποκτήσουν απολυτήριο  Λυκείου, καθώς και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βελτιώνοντας τις οικονομικές και επαγγελματικές προοπτικές τους.

Με το Ν. 4777/2021, προβλέπονται στις  Πανελλαδικές Εξετάσεις  κοινά θέματα, κοινή ύλη και  ίδιος τρόπο εξαγωγής σε Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, τροποποιώντας τα μέχρι τότε ισχύοντα που προέβλεπαν διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις που σε συνδυασμό με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια, ουσιαστικά ακυρώνοντας το ποσοστό του 1%  και συρρικνώνοντας τις ελπίδες αυτών των νέων για ένα καλύτερο μέλλον». 

Σε αυτό το πλαίσιο κι επειδή οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων έχουν συμπληρώσει, από τις αρχές του Δεκέμβρη, τις δηλώσεις προτιμήσεων τους σε σχολές και τμήματα, προτού υπάρξουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν. 4777/2021, που μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εισαγωγής των  μαθητών  των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κι επειδή σε ένα δημοκρατικό κράτος η διασφάλιση της δυνατότητας για κοινωνική κινητικότητα, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης, αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, αποτελώντας αυτονόητο μέτρο  κοινωνικής δικαιοσύνης, ρωτώ την αρμόδια Υπουργό για το αν προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να εξαιρεθούν από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων;

Την ρωτώ επίσης για το αν προτίθεται να τροποποιήσει νομοθετικά τις σχετικές διατάξεις, επαναφέροντας την πρόβλεψη για διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις για τους  μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για  τους  υποψηφίους από Εσπερινά Λύκεια