«Νομοσχέδιο με τα δύο πρόσωπα του Ιανού» χαρακτήρισε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, που ενσωματώνοντας άκρως απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα νέα ψηφιακά τοπία, τις πλατφόρμες ενημέρωσης και τα οπτικοακουστικά μέσα, παράλληλα, εισήγαγε στο δεύτερο κεφάλαιό του και μια σειρά δικής της εμπνεύσεως διατάξεις, οι οποίες αφήνουν «σκιές» χειραγώγησης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, «μέσα ‘’από παράθυρα’’ και ‘’παραθυράκια’’, προκειμένου να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στο τοπίο της εγχώριας ενημέρωσης και των οπτικοακουστικών μέσων».

Η βουλευτής Λάρισας χαρακτήρισε προβληματική – αν όχι προκλητική – την διάταξη που αφορά την διαγραφή του ετήσιου μισθώματος, που καλούνται να πληρώσουν τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, για την χρησιμοποίηση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων, λέγοντας: «Καταλαβαίνουμε κι εμείς πως η συγκυρία είναι δύσκολη. Η αγορά αγκομαχά, η οικονομία στενάζει, οι διαφημίσεις είναι λιγότερες και λιγότερο καλοπληρωμένες, συνεπώς τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών μειωμένα, ωστόσο, από τη διαγραφή του μισθώματος, μέχρι την αναβολή που το Κίνημα Αλλαγής προτείνει, η απόσταση είναι μεγάλη. Άλλωστε, και στις διάφορες επιχειρήσεις που υποστηρίζονται κρατικά τους τελευταίους μήνες, πουθενά δεν βλέπουμε κάτι ανάλογο. Οι υποχρεώσεις τους μεταφέρονται για αργότερα, δοσοποιούνται, αλλά δεν χαρίζονται, όπως επιχειρείται σε αυτήν την περίπτωση…».

Σε σχέση με ανάλογη διάταξη του νομοσχεδίου, που αφορά την αύξηση των μπόνους και των αποδοχών των ανώτερων στελεχών της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε: «εν μέσω κρίσης, σε μια συγκυρία όπου πολλοί συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι να φυτοζωούν, τελώντας είτε σε αναγκαστική αργία, είτε σε ανεργία, είναι κάπως προκλητικό να συζητούμε αυξήσεις στελεχών του ευρύτερου δημοσίου. Αυξήσεις που αφήνουν υπόνοιες για υπόγειες συναλλαγές ανάμεσα στην ΕΡΤ και την Κυβέρνηση – ισχύουν δεν ισχύουν – τα ‘’ραβασάκια’’ που όλοι κι όλες είδαμε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία ή τις κοινές φωτογραφίες του ίδιου ή άλλων στελεχών της κυβέρνησης με γνωστό σκηνοθέτη. Επιτέλους, είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από το καθεστώς μιας κρατικής ‘’ΥΕΝΕΔ’’ και να μπούμε στην εποχή μιας πραγματικά αμερόληπτης, ανεξάρτητης και δημόσιας ΕΡΤ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Λαρισαία βουλευτής σχολίασε τις θετικές ρυθμίσεις που αφορούν τον Περιφερειακό τύπο και κανάλια, υπογραμμίζοντας: «Τα Περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αποτελούν τους πραγματικούς πυλώνες της τοπικής ενημέρωσης, είμαστε θετικοί στις διατάξεις του νομοσχεδίου, με τις οποίες απαλλάσσονται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την καταβολή του 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, και από τον ειδικό φόρο διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως την 31/12/2022. Ωστόσο, τα προβλήματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης δεν σταματούν εδώ. Όλοι έχουμε στα χέρια μας το υπόμνημά τους, το οποίο εμείς το Κίνημα Αλλαγής, σας καλούμε να υιοθετήσετε στο σύνολό του, δίνοντας μιαν ανάσα σε αυτά τα τόσο πολύτιμα «κύτταρα» ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο. Σας καλούμε επιπλέον να εφαρμόσετε την διάταξη νόμου του ΠΑΣΟΚ, για την κατανομή του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα περιφερειακά και τοπικά μέσα. Είναι για εμάς απολύτως κομβικό. Τα ΜΜΕ της Περιφέρειας έχουν ανάγκη έμπρακτης στήριξης. Είναι πυλώνας της τοπικής κοινωνίας και της δημοκρατίας μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη.

Ακολουθεί το video της τοποθέτησης στην Ολομέλεια της Ευαγγελίας Λιακούλη: