Τη δόλια σκοπιμότητα των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά και στις Δημοτικές Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), στηλίτευσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στο πλαίσιο της δευτερολογίας της και της αντιπαράθεσης με τον αρμόδιο Υπουργό, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικά, για το διορισμό κομματικά αρεστών ως Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, υπενθύμισε τη δέσμευση του κ. Βορίδη, τον Οκτώβριο του 2021 στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ότι μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους θα είχε τελειώσει η μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

«Η υπουργική δέσμευση αποδείχθηκε ψευδής. Το 2021 τελείωσε και η μεταρρύθμιση στο χάος των αρμοδιοτήτων, ακόμα αγνοείται. Μοναδικό σας μέλημα, να διορίσετε κομματικά στελέχη στην ηγεσία των Αποκεντρωμένων. Με τις πράξεις σας, αποκαλύπτετε στο πανελλήνιο τι ακριβώς σημαίνει για τη δεξιά η λέξη μεταρρύθμιση: επιπλέον διορισμούς γαλάζιων εκλεκτών. Εύγε, να τη χαίρεστε τέτοια μεταρρύθμιση! Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας. Όταν το ΠΑΣΟΚ– Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται στη λέξη μεταρρύθμιση, δεν εμπαίζει. Το αποδεικνύουν τα πεπραγμένα της Παράταξής μας, οι γενναίες, τολμηρές, καινοτόμες τομές, που αναδιαμόρφωσαν το Κράτος και θεμελίωσαν την Αυτοδιοίκηση», επεσήμανε η Λαρισαία Βουλευτής.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι, όταν το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προέβλεψε ταυτόχρονα τις “Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ” με τους “Ελεγκτές Νομιμότητας”.«Εμείς πιστεύουμε ότι η ανεξαρτησία του ελέγχου νομιμότητας, είναι κομβική παράμετρος για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Γνωρίζετε καλά ότι μεσολάβησαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Εσάς εδώ και τρία χρόνια, από το 2019 μέχρι σήμερα, τι σας εμπόδισε να τις ιδρύσετε; Απλώς δεν θέλετε. Δίνετε τον έλεγχο νομιμότητας Δήμων και Περιφερειών στον κομματικά εκλεκτό σας, χωρίς τίποτα να πείθει ότι θα ισχύσει μόνο μεταβατικά. Έχοντας δει τόσα χρόνια την αδιαφορία σας να λήξετε το μεταβατικό στάδιο, δεν μπορούμε να συναινέσουμε, καθώς δεν παρέχετε κανένα εχέγγυο ότι αυτό δεν θα διατηρηθεί εις το διηνεκές», σημείωσε η Ε. Λιακούλη.

Επιπροσθέτως, ειδικά όσον αφορά την παρέμβαση στις Δημοτικές Υπηρεσίες Δόμησης, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, τόνισε: «Έχετε φέρει σειρά διαδοχικών παρεμβάσεων για τις ΥΔΟΜ. Σας είχαμε επισημάνει πως ήταν ουτοπικές, ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές. Δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Τελικά καταφέρατε “μια τρύπα στο νερό”. Καταντήσατε, για συγκεκριμένες Περιφέρειες, όπως στην Αττική, να παίρνετε τις δημοτικές αρμοδιότητες στο Υπουργείο. Μήπως αυτός ήταν εξ αρχής ο στόχος σας; Ιδού τι εννοεί η Ν.Δ. ως Αποκέντρωση! Την έχετε αντιληφθεί με αντίστροφή φορά, ως αρπαγή αρμοδιοτήτων προς τα πάνω, προς τα Υπουργεία σας, γι’ αυτό Αποκέντρωση τρία χρόνια ακούμε και Αποκέντρωση δεν βλέπουμε!».