Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών υποθέσεων και Οικονομικών, προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αντί να αδιαφορεί για τους μακροχρόνια άνεργους, οφείλει να υλοποιήσει άμεσα ένα πρόγραμμα πραγματικής προστασίας τους για την εργασιακή επανένταξη και την άμεση οικονομική ενίσχυσή τους».

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης: 

«Η πανδημία του κορωνοϊού – COVID-19 -και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της έχουν πλήξει ανεπανόρθωταόλους τους τομείς της οικονομίας, τους κλάδους της αγοράς εργασίας και το εργατικό δυναμικό που δραστηριοποιείται σε αυτούς καθώς και τους ανέργους. 

Σε αυτό το πλαίσιο είναι ευρύτερα γνωστό πως η Κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους,πλην όμως, πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αποκλείστηκαν από τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί έως τώρα. 

Συγκεκριμένα, άγνωστο παραμένει αν η Κυβέρνηση προτίθεται να μεριμνήσει για τους μακροχρόνιους ανέργους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν ούτε ταμείο ανεργίας, ούτε μπορούν να βρουν δουλειά παρά τις προσπάθειές τους.

Όμως, η έλλειψη επαρκών μέτρων ενίσχυσης των μη επιδοτούμενων μακροχρονίως ανέργων έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού,γεγονός που επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. 

Προς επίρρωση των παραπάνω και ενδεικτικά, η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι ανήλθαν σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου σε 570.636 άτομα που αναζητούν εργασία, (πλέον των 43.000, που φέρονται ότι δεν αναζητούν), ενώ η στήριξη από την Πολιτεία περιορίστηκε σε μόλις 155.000, στους οποίους παρασχέθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ…».

Δεδομένου ότι καταφανώς οι μακροχρονίως άνεργοι είναι εκτός πεδίου στήριξης της Κυβέρνησης και οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ακόμη καταστροφικότερες για αυτούς, αλλά κι επειδή το Κίνημα Αλλαγής με πολλαπλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του έχει επισημάνει την ανάγκη να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους μακροχρονίως ανέργους, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να εκπονήσουν Πρόγραμμα Εργασιακής Επανένταξης των 570.636 μακροχρονίως ανέργων, που αναζητούν εργασία. 

Ρωτώ επίσης τους Υπουργούς αν προτίθενται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να χορηγήσουν οικονομική ενίσχυση στους μακροχρονίως ανέργους, και ιδιαίτερα σε όσους είναι άνεργοι πάνω 24 μήνες και δεν στηρίχθηκαν έως τώρα από την Πολιτεία, καθώς και ποια άλλα πρόσθετα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν οι μακροχρονίως άνεργοι και οι οικογένειές τους»