Ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την σπουδαιότητα του θεσμού του Σχολικού Τροχονόμου και την ανάγκη έμπρακτης ενίσχυσής του. 

Στην ερώτησή της η βουλευτής επισημαίνει ότι η λειτουργία του εν λόγω θεσμού στηρίζεται στην εργασία 2.000 ατόμων, που δουλεύουν υπό καθεστώς υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας, η οποία βαφτίζεται ως εθελοντική, λαμβάνοντας μία μικρή μηνιαία αποζημίωση προερχόμενη από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των Δήμων και Κοινοτήτων μέσω των Σχολικών τους Επιτροπών. 

Ταυτόχρονα, η Λαρισαία βουλευτής τονίζει ότι οι σχολικοί τροχονόμοι, για το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ παράλληλα εξαιρέθηκαν και από τη μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έλαβαν καμία απολύτως αποζημίωση. Τέλος, επισημαίνει ότι η παρεχόμενη εθελοντική εργασία δημιουργεί διάφορα προβλήματα, με κυριότερο την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των σχολικών τροχονόμων σε περιπτώσεις ατυχημάτων, κατά τις ώρες εργασίας τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ενίσχυσης του θεσμού των σχολικών τροχονόμων, κάλυψης των ελλείψεων σε σχολικούς τροχονόμους ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και εξέτασης την πιθανότητας μετατροπής του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης 4 ωρών ημερησίως. 

Επιπλέον, ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς για το ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβουν ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνικο – ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, αλλά και αν προτίθενται να εκδώσουν οδηγία προς τους Δήμους, σύμφωνα με την οποία να διευκολυνθεί η καταβολή της αναλογίας της αποζημίωσής τους για το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.