Ερώτηση σε συνέχεια της δέσμης πρωτοβουλιών και προτάσεων για τον πρωτογενή τομέα από το Κίνημα Αλλαγής εν μέσω πανδημίας, κατέθεσε η βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, εστιάζοντας στην απουσία βασικών κατηγοριών παραγωγών από τη λίστα των ΚΑΔ, παρότι χρήζουν άμεσης στήριξης.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση έχει περιλάβει στη λίστα των ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης, ορισμένες κατηγορίες παραγωγών του ίδιου προϊόντος, αποκλείοντας άλλες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους εκκοκιστές οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί, ενώ οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι. Παράλληλα, έχει αφήσει εκτός λίστας χαρακτηριστικές παραγωγικές ομάδες που πλήττονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες και τώρα ακόμα περισσότερο, όπως οι μελισσοκόμοι και οι ελαιοκόμοι.

Η βουλευτής Λάρισας με την ερώτησή της επαναφέρει το θέμα των λαϊκών αγορών και την ζημία αμφότερων παραγωγών και καταναλωτών, όπως και το ζήτημα της αδυναμίας των αγροτών να εισαχθούν στο σύστημα ‘’ΕΡΓΑΝΗ’’ και να προστατεύσουν τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εκπονήσουν ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα και να πάψουν να διασπούν τη συνοχή στον κύκλο του ίδιου παραγόμενου προϊόντος, ευνοώντας τη μια κατηγορία παραγωγού, ενώ αγνοούν την άλλη. Και αυτό γιατί έτσι «δημιουργούνται στον αγροτικό κόσμο δύο ταχύτητες, που έχουν ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες διακρίσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

 1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
 2. Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Να σταματήσει η επιλεκτική επιλογή και να συμπεριληφθούν άμεσα και όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (παραγωγοί και επιχειρήσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης.

Κύριοι Υπουργοί,

Έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών της χώρας που θεωρούν ότι έχει  γίνει επιλεκτική επιλογή  Κωδικών  Αριθμών  Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και οι δραστηριότητές τους δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη  στα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η Κυβέρνηση  για την πρόληψη της διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής διάκρισης είναι ότι η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης.

Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε «χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση. Η αυθαίρετη αυτή διάκριση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και αντίδραση στους αγρότες αφού τα παραδείγματα δείχνουν μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών στην ενιαία αλυσίδα. Ενδεικτικά παραδείγματα εντός και εκτός λίστας ΚΑΔ:

 • οι εκκοκιστές είναι στη λίστα
 • οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι
 • οι οινοποιοί είναι στη λίστα 
 • οι αμπελουργοί όχι
 • οι ζυθοποιοί είναι στη λίστα 
 • οι καλλιεργητές κριθαριού όχι
 • οι φυτωριούχοι είναι στη λίστα
 • οι καλλιεργητές όχι
 • οι ιχθυοκαλλιεργητές είναι στη λίστα
 • οι έμποροι των λαϊκών αγορών είναι στη λίστα
 • οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών όχι
 • οι κτηνοτρόφοι απουσιάζουν εκκωφαντικά την στιγμή που έχουν πρόβλημα και με την διατροφή των ζώων.
 • οι παραγωγοί ευπαθών κλάδων όχι, όπως π.χ. των αρωματικών φυτών

Βλέπουμε λοιπόν ότι , καταρχήν, η λίστα δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των παραγωγών του ίδιου προϊόντος, διότι στα νέα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής,  ναι μεν συμπεριλαμβάνεται το ένα μέρος του κύκλου παραγωγής (π.χ. εκκοκιστές) ενώ το άλλο όχι (π.χ. βαμβακοκαλλιεργητές).

Στη λίστα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, τη στιγμή που ο κλάδος ιδίως της επιτραπέζιας ελιάς έχει πληγεί οικονομικά όσο λίγοι κλάδοι φέτος και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται τώρα έχουν μηδενίσει τη ζήτηση.

Μεγάλο πρόβλημα ακόμη, αντιμετωπίζει και ο μελισσοκομικός κλάδος ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου. Οι μελισσοκόμοι όχι μόνο δε μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές παραγωγής εκτός Νομού ή Περιφέρειας και ανά ομάδες, όπως απαιτείται για τη διαδικασία επίβλεψης αλλά και δε μπορούν να διαθέσουν το μέλι τους στις λαϊκές αγορές και στα τοπικά καταστήματα, αφού ο ΚΑΔ τους 01492100 (Παραγωγή μελιού φυσικού), δε συμπεριλαμβάνεται στους αναγγελθέντες ΚΑΔ που χρήζουν ενίσχυσης.

Επίσης ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων. Αφενός, παραγωγοί λαϊκών αγορών πλήττονται, που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται και αφετέρου ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών και κυρίως του ανοίγματος της ψαλίδας Τιμή παραγωγού—Τιμή καταναλωτή!!  

Γι’ αυτό και οι αγρότες ζητούν άμεσα να αλλάξει η επιλεκτική διαδικασία  που εφαρμόζεται  και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στους  ‘’στηριζόμενους’’ ΚΑΔ ανά κλάδο.

Τέλος, σημείο προβληματισμού αποτελεί και η μη επιλεξιμότητα των ΚΑΔ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γεγονός που αναγκαστικά τις οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία.

Δεδομένου ότι, ο πρωτογενής τομέας της χώρας πέρα από τη σημασία του για την ουσιαστική ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας, συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι αγρότες πλήττονται συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.

Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμαςtaxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Δεδομένου ότι, οι κλάδοι που πλήττονται όπως ο μελισσοκομικός και ο ελαιοκομικός, καθώς και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης, αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη μερίδα της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής επαγγελματικής δραστηριότητας της χώρας.

Δεδομένου ότι, οι παραγωγικοί κλάδοι που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης ανήκουν στον ίδιο κύκλο παραγόμενου προϊόντος με άλλους που δεν έχουν συμπεριληφθεί και το γεγονός αυτό γεννά απορίες και αντιφάσεις.

Δεδομένου ότι, το δικαίωμα υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης, λήγει στις 31 Μαρτίου και οι αγρότες δε συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους.  

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

 1. Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας, περιλαμβάνοντας ήδη πληττόμενους κλάδους όπως οι ελαιοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι, διορθώνοντας παράλληλα την άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών και μάλιστα του ίδιου προϊόντος, που προκύπτει από τη λίστα που έχετε διαμορφώσει μέχρι τώρα;
 2. Τι θα γίνει όμοια με τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών;
 3. Προτίθεσθε να προβείτε περαιτέρω σε διασαφήνιση των Υπουργικών Αποφάσεων, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα της μη επιλεξιμότητας των ΚΑΔ, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις και να καταφέρουν και αυτές να ενταχθούν, ώστε να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση;
 4. Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”, ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;