Για πολλοστή φορά παρεμβαίνει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης, επιπρόσθετης στήριξης των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, εξαιτίας της πανώλης, επισημαίνοντας τα εξής:

«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε συνέχεια σειράς σχετικών ερωτήσεων και αναφορών που έχω ήδη καταθέσει από τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (αναφορά 2530-04/09/2024, ερώτηση 6279-06/08/2024, ερώτηση 5951-20/07/2024, ερώτηση 5927-18/07/2024), καθώς και άλλων δημόσιων παρεμβάσεων μου, όπως ομιλίες στη Βουλή, δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις κ.α., σε σχέση με τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας ευρύτερα, μετά το ξέσπασμα της πανώλης .

Με τη συμπλήρωση, μάλιστα, 2 και πλέον μηνών από την επιβολή ‘’καραντίνας’’, αλλά και της απαγόρευσης νέων σφαγών ζώων, όχι άδικα, οι κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και καλούν το Υπουργείο σε άμεσες ενέργειες στήριξής του, με αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημιά που υπέστησαν.

Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται πως κάθε ημέρα που περνάει με τα ζώα τους εξ ανάγκης σταβλισμένα, ‘’«μπαίνουν μέσα» κάθε ημέρα που δεν σφάζουν’’, καθώς τα κόστη ανεβαίνουν δυσθεώρητα, από τη στιγμή που για κάθε ζώο αναγκάζονται να ξοδεύουν τουλάχιστον 0,5 ευρώ ημερησίως, κόστος που ανεβαίνει στο 1,10 – 1,20 ευρώ / κεφάλι, όταν το ζώο είναι γαλακτοπαραγωγής. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, ‘’κάθε σταβλισμένο πρόβατο καταναλώνει κάθε ημέρα, μίνιμουμ, 1 κιλό τριφύλλι, αξίας 0,25 ευρώ, όπως και ένα κιλό ‘’καρπό’’, αντίστοιχης αξίας, ποσότητες οι οποίες διπλασιάζονται, όταν το ζώο βρίσκεται σε περίοδο γαλακτοπαραγωγής’’.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν αρμοδίως πριν από λίγες ημέρες από το ΥΠ.Α.ΑΤ. συγκεκριμένη δέσμη μέτρων στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας, τα οποία υιοθέτησε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συνίστανται στα εξής:

-Πάγια αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών.

-Άμεση επιδότηση ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ ανά θανατωθέν ζώο.

-Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών ύψους 1ευρώ/ζώο/ημέρα όλων των ζώων και για όσο διάστημα παραμείνουν έγκλειστα εντός των εκτροφών.

-Επιδότηση ύψους 1 ευρώ ανά κιλό για κάθε αρνί που δεν θα σφαγεί άμεσα.

-Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων για τα επόμενα δύο χρόνια.

-Πάγωμα όλων των χρεών σε ΔΕΚΟ για τα επόμενα δύο χρόνια.

-Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.

-Πάγια αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ για κάθε μέλος των συνεργείων εκδοροσφαγέων όλων των σφαγείων που παρέμειναν κλειστά ή υπολειτουργούν.

Παράλληλα και προς ενίσχυση όλων των παραπάνω, υπενθυμίζεται πως οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για το απολεσθέν ζωικό τους κεφάλαιο, εξαιτίας των θεομηνιών Daniel & Elias, ενώ και τα μέτρα στήριξης για την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής, κατά την τελευταία τριετία, υπήρξαν από πλευράς διαδοχικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τουλάχιστον ‘’αναιμικά’’…

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει υποστεί διαδοχικά πλήγματα, που κινδυνεύουν να οδηγήσουν τους Ανθρώπους της, τους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην οριστική εγκατάλειψη του κλάδου, αλλά και επειδή ο κ. Κ. Τσιάρας, δημοσίως, δήλωνε πριν από μία εβδομάδα περίπου (23/9/2024) πως ‘’θα αποζημιωθούν σύντομα και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και μάλιστα με αποζημιώσεις που να τους ικανοποιούν», η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά την ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ.:

«Ποια από τα πολύ συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουν οι κτηνοτρόφοι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σκοπεύει να υιοθετήσει, προκειμένου να δοθεί σημαντική ‘’ανάσα’’ στους χειμαζόμενους Θεσσαλούς κτηνοτρόφους; Με βάση την εμπειρία των υπηρεσιών του ΥΠ.Α.Α.Τ. από παρόμοια φαινόμενα και ζωονόσους, πότε εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τα σφαγεία, από τη στιγμή που όπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι κτηνοτρόφοι «κάθε ημέρα που δεν σφάζουν, ‘’μπαίνουν μέσα’’;».