Μακριά από αφόρητους μαξιμαλισμούς, αλλά και προτάσεις ανέφικτες, που κινούνται στα όρια των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των εργατών γης, κινείται η ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη προς τους Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα των εργατών γης είναι διαχρονικό, πολύπλευρο και αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή, σήμερα δε, σε συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, μπορεί να καταστεί ακόμη και διαλυτικό για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Και αυτό γιατί το ζήτημα εστιάζεται συγκεκριμένα σε δύο βασικούς παράγοντες: την νόμιμη παροχή εργασίας και την νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαπής καταγωγής.

Η Λαρισαία πολιτικός στο κείμενο της ερώτησής της προτείνει ιδίως, για τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες, να δοθεί η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα, να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας, όπως και να καταστεί απλούστερη η όλη διαδικασία προμήθειας εργόσημου για τους εποχικούς εργάτες. Παράλληλα, προτείνεται η εξ’ αποστάσεως διευθέτηση του ανοιχτού  ζητήματος της ανανέωσης των συμβάσεων εξάμηνης κυρίως εργασίας, για τους εργάτες γης που ήδη βρίσκονται στη χώρα, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων, δε λειτουργούν για το κοινό και οι αγρότες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις παραπάνω συμβάσεις, δε μπορούν να προβούν στην ανανέωση αυτή. Επιπροσθέτως, σημαντική κρίνεται και η άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας, προκειμένου να  υπογραφεί άμεσα συγκεκριμένη διμερής συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους διεθνείς, για την μετακίνηση των εργατών γης από χώρες εντός Σένγκεν (π.χ. Βουλγαρία) και εκτός Σένγκεν (π.χ. Αλβανία). 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:  1)τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

 2) τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

3)τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: «Να δοθεί λύση στην έλλειψη εργατών γης, εν μέσω μέτρων πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα της παραγωγής και το εισόδημα των αγροτών.»

Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόβλημα με τους εργάτες γης είναι διαχρονικό και πολύπλευρο και αποτελεί αγκάθι για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή. Εστιάζεται σε δύο βασικούς παράγοντες, την νόμιμη παροχή εργασίας και την νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας των ατόμων αυτών που κατά κύριο λόγο είναι αλλοδαπής καταγωγής.

Αυτή τη στιγμή, εν μέσω της κορύφωσης του περιορισμού των μετακινήσεων, ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και όσο πλησιάζει η περίοδος της ετήσιας συγκομιδής πολλών βασικών αγροτικών προϊόντων (κερασιών, ροδάκινων, βερίκοκων, καρπουζιών, σταφίδας, φασολιών αλλά και πατάτας),η ανησυχία των αγροτών της χώρας για την έλλειψη εργατικών χεριών απαραίτητων για να φέρουν σε πέρας τη συγκομιδή, τη διαλογή και τη συσκευασία, αυξάνεται διαρκώς.

Αφενός, για τουςαλλοδαπούς εργάτες, κατά κύριο λόγο βουλγαρικής, και αλβανικής καταγωγής, πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα της ελεύθερης μετακίνησής τους, ώστε να μεταβούν στους τόπους της παροχής της εργασίας, πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.

Ιδίως, για  τους Αλβανούς εργάτες, οι οποίοι είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο έμπειροι στις καλλιεργητικές εργασίες, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μαζί με την τουριστική βίζα να μπορούν να πάρουν και άδεια εργασίας και να γίνεται με απλούστερο τρόπο η προμήθεια του εργόσημου για τους εποχικούς.

Εάν δεν υπάρξει διευθέτηση με το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και παραμείνουν κλειστά τα σύνορα και τον Μάιο, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής για τους παραγωγούς και τις βιομηχανίες.

Αφετέρου, ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας εξάμηνης, κατά κύριο λόγο, διάρκειας, για τους εργάτες γης που είναι ήδη στη χώρα. Οι υπηρεσίες αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων, δε λειτουργούν για το κοινό και οι αγρότες που επιθυμούν να ανανεώσουν τις παραπάνω συμβάσεις δε μπορούν να προβούν στην ανανέωση αυτή.

Το θέμα αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο εξ’ αποστάσεως.

Δεδομένου ότι, ακόμα και εν μέσω της υγειονομικής αυτής κρίσης, η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων οφείλει να συνεχιστεί, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με σκοπό την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την επάρκεια σε τρόφιμα για τον πληθυσμό.

Δεδομένου ότι, τα έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού περιορίζουν ως και απαγορεύουν τη μετακίνηση των εργατών γης, διογκώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα έλλειψής τους.

Δεδομένου ότι, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη διμερής συμφωνία με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους διεθνείς, για την μετακίνηση των εργατών γης από χώρες εντός Σένγκεν (π.χ. Βουλγαρία) και εκτός Σένγκεν (π.χ. Αλβανία). 

Δεδομένου ότι, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και αναστολής της λειτουργίας των δημόσιων Υπηρεσιών, δεν είναι δυνατή η διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανανέωση των συμβάσεων των εργατών γης που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, οι συμβάσεις εργασίας θα λήξουν πριν λήξουν καν τα περιοριστικά μέτρα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών θα διογκωθεί ακόμα περισσότερο.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην αντίστοιχη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης των εργατών γης ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους (εντός ή εκτός Σένγκεν), ώστε να εξασφαλιστούν εγκαίρως τα απαραίτητα εργατικά χέρια για τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων στη χώρα και ταυτόχρονα για τη διατροφική επάρκεια της χώρας; 
  2. Προτίθεσθε να προβείτε στη διευκόλυνση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας των εργατών γης που είναι ήδη στη χώρα, δίνοντας στους αγρότες τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουν εγκαίρως τη διαδικασία εξ’ αποστάσεως;