«Ελληνισμός και Ορθοδοξία μαζί, απανταχού της Οικουμένης

Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Η.Π.Α., εκπροσωπώντας τη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το Νίκο Ανδρουλάκη στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την εθνική παλιγγενεσία.

Σε αμοιβαία ένθερμο και εγκάρδιο κλίμα, οι δύο πλευρές , συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν την Ελληνισμό της Διασποράς και το οικείο ποίμνιο, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους στήριξης του πολύτιμου έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και για την αξία της εμβάθυνσης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Η.Π.Α.

Μετά την πλήρη ενημέρωση που παρείχε ο Αρχιεπίσκοπος κ Ελπιδοφόρος για το έργο που συντελείται από την Αρχιεπισκοπή και που επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και με πολλαπλούς δέκτες, η Γραμματέας της Κ.Ο.,  επεσήμανε τα εξής :

«Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε, η ευκαιρία της συνάντησης μαζί Σας, αποτελεί για εμένα ξεχωριστή τιμή και μία από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της πολιτικής και προσωπικής μου διαδρομής. 

Η συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας ίδρυσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθίσταται ορόσημο και ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζει, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία για την Ομογένεια, αλλά και για το έθνος συνολικά.

Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αισθάνομαι την ανάγκη να Σας απευθύνω ένα μεγάλο από καρδιάς «ευχαριστώ», εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων της μητέρας-πατρίδας.

Ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη συνεισφορά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Υμών προσωπικά, αλλά και εκάστου ιερωμένου κατά τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, καθώς αποτελείτε τον πλέον πολύτιμο συνοδοιπόρο, στυλοβάτη και καθοδηγητή των Αποδήμων, ταυτόχρονα δε, η δραστηριότητα της Εκκλησίας σας, κατέστησε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ηγεσίας των ΗΠΑ τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ενδυναμώσατε καθοριστικά την διεθνή θέση της .

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως Υμάς προσωπικά, για την πράγματι ελπιδοφόρα πνοή που έχετε εμφυσήσει κατά τη θητεία Σας, για το σημαντικό -εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό-έργο Σας.

Οι επετειακοί εορτασμοί των 201 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, μας υπενθυμίζουν την αλληλένδετη μοίρα Ελληνισμού και Ορδοξοξίας στους αιώνες απανταχού της Οικουμένης, τους αδιατάρακτους ιστορικούς δεσμούς, που έχουν σφραγιστεί με ενδόξους αγώνες και ηρωικές θυσίες, πάντοτε υπέρ της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Μπορεί το 1922, έτος επίσημης ίδρυσης της επιτόπιας Αρχιεπισκοπής, να συμπίπτει με το “μαύρο” έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό, όμως, σκιαγραφεί γλαφυρά τη απύθμενη κοινή δύναμη Ελληνισμού και Ορθοδόξου Εκκλησίας, να επιβιώνουν μαζί και να συνεχίζουν, παρά τις τραγωδίες, την ακλόνητη κοινή πορεία προς το μέλλον.Σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύπλευρη κρίση, η συνδρομή Σας αναδεικνύεται κομβικής σημασίας, αφενός μεν για την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε ένα πολύπλευρο πεδίο σύγχρονων δυνατοτήτων, αφετέρου για την προώθηση της Ειρήνης, της Αγάπης, της Ευημερίας και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των λαών και πασών των θρησκειών.»