liakouli2

«Επιτέλους επανασυστήνεται το Γαστρεντερολογικό τμήμα του Γ.Ν. Λάρισας»

«… σε ό,τι αφορά τη γαστρεντερολογική κλινική, βεβαίως και υπάρχει βούληση να μεταφερθεί μία γαστρεντερολογική κλινική από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα τα επιλύσουμε με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, διότι χρειάζεται τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου της Λάρισας…», απάντησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δια στόματος του Υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, στην από 22/10/2019 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ν. Λάρισας, κ. Ευαγγελίας Λιακούλη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό  Νοσοκομείο Λάρισας (Γ.Ν.Λ.), και κυρίως στην ανάγκη άμεσης και πλήρους επαναλειτουργίας του Τμήματος Γαστρεντερολογίας.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω τμήμα είχε κατ’ ουσία πάψει να υφίσταται εντός των δομών του Γ.Ν.Λ., έχοντας σχεδόν απορροφηθεί από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.). Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετούσε τον σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία στο Νομό Λάρισας είχε ρυθμίσει νομοθετικά την επαναφορά του Γαστρεντερολογικού στο Γ.Ν.Λ., ενώ εκκρεμούσε μόνο μια τελική, τυπική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη από την πρωτολογία της η Ευαγγελία Λιακούλη παραδέχθηκε πως η απόφαση αυτή του Υπουργείου Υγείας ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας όλων των θεσμικών φορέων του Νομού, (Περιφέρεια, Δήμος, ιατροί, νοσηλευτές, βουλευτές), οι οποίοι συνδυαστικά συνέδραμαν στην ευαισθητοποίηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου το θέμα να «βγει από τον πάγο» και να υπάρξει ουσιαστική λύση του.

Παράλληλα, όμως, η Λαρισαία πολιτικός συνέστησε στον κ. Κοντοζαμάνη να μην επαναπαυθεί σε μια δήλωση βούλησης και μόνο, καθότι όπως είπε χαρακτηριστικά «… Γνωρίζετε και εσείς βεβαίως ότι αυτό δεν αρκεί, διότι η βούληση δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μία εξαγγελία μόνο της σημερινής Κυβέρνησης. Βούληση, αλλά και πράξη σε νομοθετικό επίπεδο – για να είμαστε δίκαιοι – προϋπήρχε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις… Και συγκεκριμένα η απόφαση αυτή ελήφθη στις 15-11-2018. Άρα, βρήκατε μία απόφαση η οποία είχε ληφθεί. Τώρα, εσείς καλείστε να υλοποιήσετε νομοθετικά την απόφαση, η οποία έχει ήδη ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και από τις αρμόδιες διοικήσεις… Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για κάτι το οποίο έχουμε ήδη κατακτήσει εδώ και ένα χρόνο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η βουλευτής Λάρισας κατέληξε πως «πάρα πολλοί θεσμικοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες με καθημερινές επιστολές και παρεμβάσεις  κινήθηκαν προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της Γαστρεντερολογικής του Γ.Ν.Λ.. Έτσι, οι αποφάσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι κάτι που μπορεί να χαριστεί σε επιμέρους πρόσωπα και κυβερνήσεις. Είναι ένα αγαθό η δημόσια υγεία, το οποίο πρέπει να περιφρουρούμε όλοι με αξιοπρέπεια σαν ένα πολύτιμο και ευαίσθητο εθνικό προϊόν. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε για να είμαστε σωστοί και στον κοινοβουλευτικό μας ρόλο και στο κοινοβουλευτικό μας καθήκον».

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τα πρακτικά:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας):

Τώρα θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 136/22-10-2019 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου της Βουλευτού Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Ευαγγελίας Λιακούλη προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Υποβαθμισμένο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σημαίνει υποβάθμιση της δημόσιας υγείας για όλο το νομό».

Κυρία Λιακούλη, έχετε τον λόγο να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πάρα πολύ και τους συναδέλφους μου. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως.

Κύριε Υπουργέ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έκανε μία ανακοίνωση και ένα υπόμνημα το οποίο σας έστειλε κι έχει έξι σημεία, τα οποία είναι μία «καυτή πατάτα» στα χέρια σας. Λέει, λοιπόν, ότι οι γιατροί συνταξιοδοτούνται, οι επικουρικοί απολύονται, ο ιατρικός εξοπλισμός γηράσκει, η αυτοτέλεια της Διοίκησης μετά τον διαχωρισμό από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο δεν έχει φανεί ακόμη, λείπουν κλινικές, οι κτιριακές υποδομές φθίνουν, τα Κέντρα Υγείας είναι σε εγκατάλειψη. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Νομός της Λάρισας στην υγεία.

Εγώ τιτλοφόρησα την ερώτηση «Υποβαθμισμένο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας» και αυτό σημαίνει υποβάθμιση της δημόσιας υγείας σε όλο το Νομό, χωρίς να κάνω βερμπαλισμούς. Ήθελα πραγματικά να σας πω ότι είναι μία ουσιώδης αλήθεια. Η Λάρισα είναι ένας μεγάλος Νομός, είναι ο πέμπτος Νομός στη χώρα. Έχουμε πλέον τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους μαζί με τους φοιτητές, το πανεπιστήμιο μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις που τώρα τις ενισχύετε.

Θεωρητικά έχουμε την ύπαρξη δύο ανεξάρτητων και ισχυρών δομών υγείας. Δυστυχώς, όμως, αυτή τη στιγμή, ο ένας τουλάχιστον απ’ αυτούς, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, βρίσκεται σε παρακμή. Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία συνεχής υποβάθμισή του…

Δραματικές οι διαπιστώσεις της Ένωσης Ιατρών και Νοσηλευτών, δυστυχώς. Διαρκείς οι συσκέψεις με τις Διοικήσεις. Όλοι, όμως, οι θεσμικοί φορείς του Νομού, Περιφέρεια, Δήμος, γιατροί, νοσηλευτές, Βουλευτές, βρίσκονται εκεί προκειμένου να συνδράμουν στο θέμα.

Ο σφιχτός εναγκαλισμός των δύο νοσοκομείων δεν ήταν προς όφελος των ασθενών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατάλαβε το διαχρονικό λάθος και αποφάσισε την εκ νέου ανεξαρτητοποίησή τους. Αυτό κατέληξε να δημοσιοποιηθεί τον Μάρτη του 2019.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ένα ζήτημα αιχμής, κύριε Υπουργέ, δηλαδή να μεταφερθεί η Γαστρεντερολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ. Ωστόσο, δεν λειτουργεί το σύστημα. Και δεν λειτουργεί, λόγω και των εκλογών που καθυστέρησαν τις όποιες αλλαγές ακόμη παραπάνω.

Εμείς, λοιπόν, σήμερα ρωτάμε τα εξής. Ο συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου σας για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, σε σχέση με την υποστελέχωση, την υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση και δεύτερον, η επαναλειτουργία της Γαστρεντερολογικής Κλινικής εντός του Γ.Ν.Λ., είναι κάτι που βρίσκεται στον ορίζοντά σας; Το έχετε αποφασίσει; Θα το προσφέρετε στον Νομό, όπως οφείλετε;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Τον λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης για να απαντήσει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, κυρία Λιακούλη, θα ήθελα να πω ότι βεβαίως υπάρχει σχεδιασμός όχι μόνο για τον Νομό της Λάρισας, αλλά για το σύνολο των νοσοκομείων και των δομών υγείας στην επικράτεια. Έχουμε πολλές φορές τονίσει, επαναλάβει, ότι η κατάσταση που παραλάβαμε είναι αυτή η οποία περιγράφετε κι εσείς στον Νομό της Λάρισας και η κατάσταση είναι ίδια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε κατ’ αρχήν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και να προγραμματίσουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τόσο το προσωπικό που απαιτείται στο σύστημα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του συστήματος, όσο και τους αναγκαίους πόρους.

Τώρα σε ό,τι αφορά τη γαστρεντερολογική κλινική, βεβαίως και υπάρχει βούληση να μεταφερθεί μία γαστρεντερολογική κλινική από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα τα οποία την επόμενη εβδομάδα θα τα επιλύσουμε με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, διότι χρειάζεται τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου της Λάρισας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι τροποποιήσεις γίνονταν με προεδρικό διάταγμα και υπήρχαν οι παρατάσεις προκειμένου οι καταρτίσεις και οι τροποποιήσεις των Οργανισμών να γίνονται με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η τελευταία παράταση που είχε δοθεί ήταν μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Επομένως, προχωρούμε σε νομοθετική πρωτοβουλία για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα και πιστεύουμε ότι σε πολύ λίγες ημέρες θα είμαστε σε θέση να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό του νομαρχιακού Νοσοκομείου και να μεταφέρουμε εκεί τη γαστρεντερολογική κλινική.

Και βεβαίως αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνουμε, θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε και άλλα ανάλογα ζητήματα στην υπόλοιπη χώρα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Τον λόγο έχει η κυρία Λιακούλη για τη δευτερολογία της για τρία λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, ακούω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που μας λέτε, κυρίως περί της βούλησης. Γνωρίζετε και εσείς βεβαίως ότι αυτό δεν αρκεί, διότι η βούληση δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μία εξαγγελία μόνο της σημερινής Κυβέρνησης. Βούληση, αλλά και πράξη σε νομοθετικό επίπεδο – για να είμαστε δίκαιοι – προϋπήρχε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Διότι η απόφαση, η οποία ελήφθη για τον διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων, είναι πλέον μία απόφαση που χρονίζει.

Και συγκεκριμένα η απόφαση αυτή ελήφθη στις 15-11-2018. Άρα, βρήκατε μία απόφαση η οποία είχε ληφθεί, για να είμαστε δίκαιοι. Τώρα, εσείς καλείστε να υλοποιήσετε νομοθετικά την απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και από τις αρμόδιες διοικήσεις.

Με απλά λόγια, δηλαδή – για να καταλαβαινόμαστε και μεταξύ μας – πρέπει να εκδώσετε μια ΚΥΑ, η οποία θα τροποποιεί τον Οργανισμό του Γ.Ν.Λ. και θα επανασυστήνει ουσιαστικά την γαστρεντερολογική κλινική. Αυτό πρέπει να κάνετε, αν κι έπρεπε να το έχετε κάνει ήδη, διότι παραλάβετε ειλημμένη απόφαση, ένα το κρατούμενο.

Έχουμε αργήσει λοιπόν, κι έτσι δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για κάτι το οποίο έχουμε ήδη κατακτήσει εδώ και ένα χρόνο. Θα πούμε, λοιπόν, ότι καθυστερήσαμε, αλλά θα το κάνουμε. Και αυτό είναι και δίκαιο και σωστό.

Πάω λίγο παρακάτω. Σε ό,τι αφορά τη γαστρεντερολογική κλινική θα πρέπει να τελειώσει επιτέλους και αυτός ο μύθος πώς λειτουργεί, πού λειτουργεί, αν υπάρχουν επάλληλες αλληλοκαλύψεις κ.ο.κ. Δείτε ότι είναι ένας μεγάλος Νομός και χρειάζεται, λοιπόν, αυτή τη δομή, τελεία και παύλα. Δεν χρειαζόμαστε πισωγυρίσματα στις αποφάσεις. Γιατί αυτό έχω αντιληφθεί ότι συμβαίνει και δεν θέλω περαιτέρω να πω τίποτα άλλο.

Να πω μόνο τούτο, κύριε Υπουργέ, και να το ξέρετε. Όλοι οι συλλογικοί αγώνες -διότι βλέπω ότι είναι εδώ και ο Πρόεδρος, ο κ. Λαμπρούλης, Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στη Λάρισα, με τον οποίο μοιράζομαι αυτήν την ερώτηση, διότι έχει κάνει και ο ίδιος επίκαιρη ερώτηση για το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και πολλοί άλλοι συνάδελφοι και πάρα πολλοί φορείς και πάρα πολλοί θεσμικοί φορείς, αλλά και απλοί πολίτες με καθημερινές επιστολές και παρεμβάσεις. Δεν είναι κάτι που μπορεί να χαριστεί στα πρόσωπα ή στις κυβερνήσεις.

Είναι ένα αγαθό η δημόσια υγεία, το οποίο πρέπει να περιφρουρούμε όλοι με αξιοπρέπεια σαν ένα πολύτιμο και ευαίσθητο εθνικό προϊόν. Έτσι πρέπει λοιπόν να το αντιμετωπίζουμε για να είμαστε σωστοί και στον κοινοβουλευτικό μας ρόλο και στο κοινοβουλευτικό μας καθήκον.

Κατά τα άλλα με μία μόνο λέξη, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ έχουμε πολλαπλά προβλήματα. Είναι πολυτραυματίας, κύριε Υπουργέ, το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και το ξέρετε. Σας καλώ να μας επισκεφτείτε κιόλας και με χαρά να σας συνοδεύσουμε σε αυτό για να δείτε ότι έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στην ορθοπεδική.

Έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στο ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ακόμη αποφάσεις κληροδοτημάτων, εξαιτίας μίας κολοβής νομοθεσίας την οποία πρέπει να τη διορθώσετε. Απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχουμε οριστική λύση σε όλα τα επίπεδα.

Χαιρετίζω όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν υπάρξει και τη βούλησή σας. Αναμένω με πολύ μεγάλη αγωνία να δω ότι τις επόμενες, φαντάζομαι, δύο με τρεις ημέρες – γιατί μόνο υπογραφές αναμένονται και τίποτα άλλο, επαναλαμβάνω η απόφαση έχει ληφθεί – να υλοποιηθεί επιτέλους και να το παραδώσουμε στην κοινωνία της Λάρισας όπως της αξίζει.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Τον λόγο έχει ο κ. Υπουργός για την απάντησή του για τρία λεπτά.ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Είπα στην πρωτολογία μου ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να μπορούμε με ΚΥΑ να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό του Νοσοκομείου και να λειτουργήσει γαστρεντερολογική κλινική. Επομένως οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες. Όντως έχει φτάσει σε ένα στάδιο η μεταφορά της γαστρεντερολογικής κλινικής και θα είμαστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτοιμοι να τη λειτουργήσουμε.

Μιλήσατε για βούληση. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει βούληση. Όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και νομίζω ότι στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα της θητείας μας έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα να επιδείξουμε και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε άμεσα και έμμεσα.

Επιτρέψτε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο της Λάρισας. Γνωρίζουμε όλοι και κυρίως εσείς, οι Βουλευτές της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, ότι υπήρχε γαστρεντερολογική κλινική εκεί και είχε μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκειμένου να αναπτυχθεί τότε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ίσως αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός κακού σχεδιασμού.

Επομένως, βούλησή μας είναι και προτεραιότητά μας και στόχος μας να αναπτύξουμε όλες εκείνες τις δομές, προκειμένου να υπάρχει επαρκής κάλυψη του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.