Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους στη διοργάνωση της απογραφής του 2021, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με συνυπογράφοντες , βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ειδικότερα, για το σοβαρό αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής:

«Με βάση την ακολουθούμενη πρακτική από το ελληνικό κράτος για την γενική απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών ανά δέκα έτη, το 2021 ορίσθηκε ως έτος Απογραφής. 

Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, η υπόθεση της Απογραφής, η οποία διενεργήθηκε εν μέσω πανδημίας, φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε «φιάσκο» άνευ προηγουμένου και κινδυνεύει να εμφανίσει σημαντικό έλλειμμα εγκυρότητας και αξιοπιστίας , με ανυπολόγιστες ακόμα συνέπειες. 

Όπως παρατηρήθηκε, ενώ σε όλες τις προηγούμενες απογραφές η τεχνική της προσωπικής συνέντευξης ήταν αποτελεσματική, αυτή τη φορά η επιλογή της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής δεν φαίνεται να έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που επιλέχθηκε η συνέντευξη, οι απογραφείς συνάντησαν συχνά, πολλά προβλήματα. Τα αίτια αυτής της τραγικής αποτυχίας θα πρέπει, προφανώς, να αναζητηθούν στην ανεπαρκή προετοιμασία, σε προβλήματα σχεδιασμού, καθώς και στην ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία, τη διαδικασία και το χρόνο της Απογραφής. 

Δυστυχώς, η κακή αυτή Απογραφή που τα αποτελέσματά της θα μας «συντροφεύουν» για μια ολόκληρη δεκαετία, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα, εφόσον μια σειρά αποφάσεων και δράσεων στο μέλλον θα βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία για τα αριθμητικά, δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού, των νοικοκυριών, των κατοικιών, καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης μετανάστευσης. 

Εξαιτίας αυτών θα υπάρξει αντίκτυπος, μεταξύ άλλων, στην καταγραφή του μεγέθους των δήμων της χώρας και κατά συνέπεια στον καθορισμό του ύψους των δημοτικών τελών, τις τακτικές χρηματοδοτήσεις των δήμων, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κι ως εκ τούτου και του ΕΝΦΙΑ,στο πλήθος και την κατανομή των υποδομών εκπαίδευσης και υγείας, στην καταγραφή των στοιχείων που είναι αναγκαία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, στον προσδιορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας και σε πλήθος άλλων θεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε στον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένα και κρίσιμα  ερωτήματα, όπως :

  • Θα ολοκληρωθεί η Απογραφή και πότε;
  • Θα δοθούν τελικά στη δημοσιότητα τα πραγματικά πρωτογενή δεδομένα της Απογραφής ή απλώς στοιχεία με βάση επεξεργασίες και εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ;
  • Ποιο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν απογράφηκαν;
  • Πόσο μας κόστισε η Απογραφή του 2021 σε σχέση με την προηγούμενη; 
  • Δεσμεύεστε για την πλήρη καταβολή της αμοιβής- που τίθεται εν αμφιβόλω των χιλιάδων απογραφέων, οι οποίοι, είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, απασχολήθηκαν, για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία οργάνωση ούτε σχέδιο; 
  • Ποιοι ευθύνονται τελικά για το φιάσκο και με ποιο τρόπο θα καταλογιστούν οι ευθύνες;»