Στη Βουλή έφερε το θέμα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας, με σχετική επίκαιρη ερώτησή της, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αφορμή ήταν η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί αμυγδάλου της περιοχής, οι οποίοι πλέον οδηγούνται σε αφανισμό. Τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το νομό Λάρισας τα τελευταία χρόνια, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή αμυγδάλου, η οποία ανέκαθεν υπήρξε σημαντική για την περιοχή και πλέον  έχει καταστεί πρακτικά ασύμφορη.

Η ουσία της ερώτησης αφορούσε στην πλήρης αποζημίωση των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν το 2019, η οποία βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Μάλιστα, το 2021, λόγω του σφοδρού παγετού, η παραγωγή καταστράφηκε και πάλι ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι πληγέντες παραγωγοί αμυγδάλου, να αδυνατούν να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο αρμόδιος Υφυπουργός αρκέστηκε σε απλή παράθεση των ποσών που έχουν ήδη δοθεί από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, ενώ απέδωσε τις ευθύνες για την κρίση που βιώνουν οι παραγωγοί στην πανδημία…και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Ως προς το θέμα της καταβολής της πλήρους αποζημίωσης των ζημιών στα αμύγδαλα για το 2019 στους δικαιούχους, ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. 

Στη συνέχεια, η Γραμματέας της Κ.Ο., αφού επεσήμανε την παραδοξότητα το ερώτημά της να αφορά τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ και ο υπουργός να απαντά για τον …ΕΛΓΑ ! , τόνισε τον κίνδυνο να μείνει ακαλλιέργητος ο θεσσαλικός κάμπος λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί,  ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της υπαίθρου από την Κυβέρνηση» Συνέχισε, δε, υπογραμμίζοντας ότι « στη σημερινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός μίλησε για την διατροφική και επισιτιστική επάρκεια. Ωστόσο, χωρίς στήριξη της τοπικής παραγωγής ΤΩΡΑ, αυτό δεν είναι εφικτό. Για το λόγο αυτό, όλες οι καλλιέργειες που αποτελούν τρόφιμο, όπως είναι το αμύγδαλο, πρέπει να στηριχθούν. Δεν αρκούν οι συσκέψεις, αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη της παραγωγής με πρακτικά μέτρα, για το αγροτικό πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές. Φτάνει πια με τους συμβολισμούς και τις διαπιστώσεις. Αυτό που απαιτεί ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας είναι ουσιαστικά και άμεσα μέτρα».

  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στον παρακάτω σύνδεσμο: