Με δήλωσή της, η Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη, αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα της κατάργησης του βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την υλοποίηση διοικητικών μεταρρυθμίσεων, και ειδικότερα για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας την περίοδο της πανδημίας, επισημαίνοντας τα εξής :

«Στο νομοσχέδιο του νέου ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε διαβούλευση, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» που χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας την περίοδο της πανδημίας (πχ τις Κινητές Ομάδες Υγείας – ΚΟΜΥ – για την άμεση εκτέλεση rapid tests για τον εντοπισμό κρουσμάτων) παύει να υπάρχει

Όταν, παντού στην Ευρώπη, η ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού αποτελεί πρωταρχικό μέλημα των κυβερνήσεων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση του COVID, η δήθεν “φιλομεταρρυθμιστική” κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, δεν αξιοποιεί την τεχνογνωσία του έμπειρου στελεχιακού δυναμικού που υπηρετεί σε αυτό και πλήττει την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού σχεδιάζοντας να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες της δημόσιας Υγείας για την περίοδο 2021-2027 μέσα από ένα πρόγραμμα, που μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης. Άρα ως εκ τούτου δεν έχει καμία εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων έργων στο κρίσιμο πεδίο της δημόσιας Υγείας.

Αναρωτιέται κανείς αν πράγματι ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι όντως νίκησε την πανδημία, αν αυτή είναι άλλη μια σχεδιαστική αστοχία του επιτελικού κράτους ή  με αυτό τον τρόπο η ΝΔ οδηγεί το κρατικό σύστημα Υγείας σε περαιτέρω υποβάθμιση ώστε στη συνέχεια να είναι πιο εύκολη η εκχώρηση μέρους των υπηρεσιών που προσφέρει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι πολυδιαφημισμένοι ψηφιακοί καλλωπισμοί της Δημόσιας Διοίκησης γίνονται στον αέρα, χωρίς να υπάρχει διαμορφωμένη στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. 

Η στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας είναι ύψιστη προτεραιότητα και απαιτεί συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Στηρίζουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του νευραλγικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την Δημόσια Υγεία με την προσθήκη στο νόμο πρόβλεψης για τη σύσταση εξειδικευμένου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, που θα σχεδιάσει και θα συντονίσει την υλοποίηση δράσεων Διοικητικής Μεταρρύθμισης αξιοποιώντας την εμπειρία και το γνωσιακό κεφάλαιο του στελεχιακού δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης».