Με μήνυμά της για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής , κ Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζει τα εξής: 

« Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί  την παγκόσμια δέσμευση για την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη μείωση του στίγματος σχετικά με τα ψυχικά νοσήματα, σε όλο τον κόσμο. 

Η ημέρα αυτή μας καλεί να υποστηρίξουμε τη δική μας ψυχική υγεία αλλά και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας, σε αυτούς που τη χρειάζονται.

Όπως δίδαξε και ο περίφημος Έλληνας φιλόσοφος Επίκτητος στην Επιστολή του προς Μενοικέα «οὔτε γὰρ ἄωρος οὐδείς ἐστιν οὔτε πάρωρος πρὸς τὸ κατὰ ψυχὴν ὑγιαῖνον».

 Η υγεία της ψυχής είναι εξίσου σπουδαία με την υγεία του σώματος, και κάθε Άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής θέσης, καταγωγής, έχει δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα που θα του την εξασφαλίσουν. 

Η εδραίωση και η διατήρηση της ψυχικής υγείας πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο των ατόμων και της κοινωνίας, καθώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με τη νοητική, την κοινωνική και τη συναισθηματική μας ευημερία, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας, ακόμα και τη σωματική μας υγεία. 

Η πανδημία της COVID-19 επιδείνωσε δραματικά την κατάσταση της ψυχικής υγείας σε όλον τον κόσμο, τόσο με την εμφάνιση νέων περιστατικών, όσο και την αύξηση των ήδη υπαρχόντων. Η ανισότητα είναι πιο εμφανής από ποτέ! Οι συνάνθρωποί μας, με ήδη ευάλωτη ψυχική υγεία αλλά και μειωμένη πρόσβαση στη θεραπεία, είναι τα μεγαλύτερα θύματα των επιπτώσεων της πανδημίας .

Η ψυχική υγεία είναι πολυδιάστατη και υπερβαίνει κατά πολύ την απλή απουσία ψυχικών διαταραχών. Είναι ένα φυσικό και συμβατικό μέρος των βασικών υπηρεσιών υγείας. Μια Πολιτεία που αδυνατεί να καλλιεργήσει τη ψυχική υγεία και να παράσχει προσβάσιμη και ποιοτική θεραπεία,  όπου χρειάζεται, είναι μια αποτυχημένη πολιτεία.

Το θέμα της φετινής καμπάνιας που επέλεξε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τη Ψυχική Υγεία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο»…

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε  να εργαστούμε για να κάνουμε τη φροντίδα της ψυχικής υγείας πραγματικότητα για όλους.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την εξάλειψη κάθε φαινομένου ανισότητας στη θεραπεία της ψυχής των Ανθρώπων. 

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την οριστική αντιμετώπιση του στίγματος, της «δεύτερης νόσου» που υπονομεύει τη διάγνωση και θεραπεία της. 

Για να είμαστε όλες και όλοι ΙΣΟΙ, στη θεραπεία της ψυχής. 

      Για να έχουμε όλες και όλοι τα ΙΔΙΑ δικαιώματα πρόσβασης στη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας. 

Είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που νοσούν, υποστήριζοντάς τους  έμπρακτα, με τη σκέψη ότι πολύ εύκολα μπορεί ο καθένας μας, να βρεθεί στη θέση τους

Γι’αυτό ακριβώς, είναι κομμάτι μας, τμήμα του εαυτού μας, οικείο και όχι ανοίκειο. 

Εκφράζουμε χωρίς δισταγμό την Αγάπη μας, ενώνουμε αποφασιστικά τις φωνές μας και φτιάχνουμε μια μεγάλη αγκαλιά που κλείνει μέσα της όλους όσοι νοσούν ψυχικά , με κεντρικό μας σύνθημα :  #Κανείς Μόνος»!