Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής :

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, βρίσκει τους εργαζομένους τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, σε ιδιάζον καθεστώς ανασφάλειας.

Η μακρά υγειονομική κρίση, που ακολουθήθηκε από το οικονομικό αδιέξοδο των καθημερινών “ηλεκτροσοκ” της ακρίβειας, επέφεραν πολλαπλούς κινδύνους και υποχωρήσεις στις συνθήκες στους χώρους εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.   

Τα -συχνότατα σοβαρά, έως θανατηφόρα- εργατικά ατυχήματα, κατακλύζουν την επικαιρότητα, όπως ο σημερινός σοβαρός τραυματισμός εργαζομένου, συνεπεία πτώσης κατά τη διάρκεια φορτοεκφορτώσεων, στην προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (Σ.Ε.Π. Α.Ε.).

Ταυτόχρονα, το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας, ανατρέποντας παραδοσιακούς τρόπους εργασίας, φέρνει νέες προκλήσεις στο προσκήνιο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν σταματά να αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και να παρουσιάζει τεκμηριωμένες προτάσεις. 

Ενδεικτικά μόνο:

  • Έχουμε καταθέσει 16 φορές Τροπολογία για να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλοι οι εργαζόμενοι που, με κίνδυνο της δικής τους υγείας, προσφέρουν τα μέγιστα στο Ε.Σ.Υ. και στην 1η γραμμή της πανδημίας, με την Κυβέρνηση πεισματικά να εμμένει στην απόρριψή της.
  • Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδας προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, θέτοντας αναλυτικά ερωτήματα για το καθεστώς ανασφάλειας και αγωνίας στο οποίο έχουν περιέλθει χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου Τομέα, εξαιτίας της εξαγγελθείσας τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που θέτει εν αμφιβόλω τη λήψη του,  για μεγάλο μέρος των νυν δικαιούχων. 
  • Καταθέσαμε Ερώτηση με αντικείμενο την ενδελεχή έρευνα και τον καταλογισμό ευθυνών για το εργατικό δυστύχημα της 21ης Μαρτίου στο εργοστάσιο της Ελληνικής Τεχνολογίας Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) στα Γρεβενά που στοίχησε τη ζωή τριών εργαζομένων και οδήγησε στον τραυματισμό ενός ακόμα.
  • Προχθές , έφερα στη Βουλή, το εργατικό ατύχημα νοσηλευτή, που σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω του απαρχαιωμένου τεχνικού εξοπλισμού.

Η σημερινή ημέρα ας γίνει αφορμή να θυμηθούμε ότι οι δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας, θεμελιώνονται στο άρθρο 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συνανθρώπους μας που ξεψύχησαν εν ώρα εργασίας και δεν επέστρεψαν ποτέ στους δικούς τους ανθρώπους. 

Η Κυβέρνηση οφείλει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες, να ακούσει τις προτάσεις μας, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα εργαζομένων και εργοδοτών, υφαίνοντας ένα στέρεο δίχτυ προστασίας και ενίσχυσης, ώστε οι “εκπτώσεις” στις εργασιακές συνθήκες υγείας και ασφάλειας στο βωμό των αριθμών κερδοφορίας, να αποτελέσουν παρελθόν. Και οι βαρύγδουποι επικοινωνιακοί τίτλοι, να αποκτήσουν επιτέλους ουσία… »