« Παλιά δεν τολμάγαμε ούτε τη λέξη να ξεστομίσουμε. Όχι ότι σήμερα, δεν δυσκολευόμαστε !

 Η «επάρατος», «η κακιά αρρώστια», το  «θηρίο»…. Όλα αυτά για τον καρκίνο. 

Η φρίκη και ο πόνος της κάθε απώλειας, μεταμορφώνουν την ασθένεια,  σε πραγματικό θηρίο. 

Χωρίς όνομα , αλλά θηρίο… 

Την πικρή του γεύση δεν υπάρχει οικογένεια ή παρέα που να μην έχουμε γευτεί. 

Κάποιοι από μας, δύο και τρεις φορές , με  το φόβο της πιθανής απώλειας, να μας στοιχειώνει πάντα  . 

Όμως , σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι ερευνητές, τα εργαστήρια, οι γιατροί μας,  κατάφεραν  να δώσουν  πίσω τη ζωή σε εκατομμύρια Ανθρώπους,  που παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο και βγαίνουν νικητές . 

Ακόμη βέβαια, μένουν πολλά να γίνουν, καθώς ο καρκίνος είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η Ανθρωπότητα έβαλε στην άκρη αυτή τη νόσο, όπως και τις λοιπές αιτίες νοσηρότητας, προκειμένου να καταπολεμήσει έναν καινούριο, εξίσου ύπουλο εχθρό, τον covid-19.

Μέσα σε μόλις εννέα μήνες, οι συνδυασμένες προσπάθειες κρατών και φαρμακευτικών εταιρειών επέφεραν το εκπληκτικό αποτέλεσμα του εμβολίου κατά του ιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έπαψε ο συλλογικός φόβος ενός τρίτου κύματος, ούτε ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιμέρους δυσκολίες των  μεταλλάξεων του ιού, τις καθυστερήσεις προμήθειας των εμβολίων και της επίτευξης ενός ικανοποιητικού ποσοστού  εμβολιασμών του πληθυσμού, της τάξης τουλάχιστον του 70%.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα για μια ασθένεια, όπως ο καρκίνος, που απαιτεί να συνεχίσουμε τη μάχη για την αντιμετώπισή του . 

Παρά την πανδημία,  είναι  ανάγκη να δοθεί έμφαση στην διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πολιτών στα νοσοκομεία καθώς η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι βασικά όπλα στην αντιμετώπιση αυτής της ανίατης ασθένειας. 

Διεκδικούμε άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας για τους καρκινοπαθείς και άμεση προτεραιότητα στον εμβολιασμό τους . 

Παλεύουμε για περισσότερα κονδύλια στην έρευνα , για την οριστική αντιμετώπιση του καρκίνου, με στόχο την  πλήρη ίαση όλων των ασθενών  . 

Στεκόμαστε δίπλα σε όλους όσοι νόσησαν ή νοσούν και αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό τους , τον εαυτό μας . 

Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στην αρρώστια του καρκίνου , στην πιθανότητα να νοσήσουμε , στην έκβαση της αρρώστιας 

Κάθε φορά που τον νικάμε, πανηγυρίζουμε όλοι μαζί! 

Και κάθε μέρα , οι νικητές είναι όλο και περισσότεροι. Κανείς Μόνος!»