Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσε η βουλευτής

του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, για τους μικρομεσαίους

αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου και το δικαίωμά τους στις νέες φυτεύσεις

αμπελώνων, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία έλαβε ΦΕΚ στις 15/4/2020 προβλέπεται πως συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία οι νέες φυτεύσεις αμπελώνων θα μοριοδοτούνται με 3,5 μόρια αν η αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος είναι μεγαλύτερη ή ίση των 75 στρεµµάτων, με 2,45 μόρια αν η αμπελουργική εκμετάλλευση του αιτούντος είναι μεγαλύτερη ή ίση των 30 και μικρότερη των 75 στρεµµάτων, ενώ οι αιτούντες με αμπελουργική εκμετάλλευση κάτω των 30 στρεµµάτων παίρνουν μηδενική μοριοδότηση.

Η παραπάνω απόφαση προκαλεί ωστόσο εύλογα τις έντονες διαμαρτυρίες αγροτών, που κατέχουν μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ιδίως στην περιοχή του Τυρνάβου, οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι οδηγούνται εκτός παραγωγής, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση εξόφθαλμη προώθηση των συμφερόντων «μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αλλά κυρίως τους μεγαλοβιομήχανους της οινοποιίας, οι οποίοι έχουν ήδη στην κατοχή τους μεγάλο ποσοστό οινοποιήσιμων αμπελώνων».

Κατά τον τρόπο αυτό, με συνοπτικές διαδικασίες η ανωτέρω κυβερνητική απόφαση θέτει τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου Τυρνάβου «εκτός παιχνιδιού».

Όμως,  πέρα από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες,  η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάση στα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργικής παραγωγής.

Οι μικρομεσαίοι Θεσσαλοί παραγωγοί θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν το πως και με ποιες καλλιέργειες θα αξιοποιούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους και να μην εξωθούνται σε λιγότερο δυναμικά προϊόντα.

Και καταλήγει η Λαρισαία βουλευτής με τα ερωτήματα στον κ Βορίδη:

« Πως απαντάτε στα όσα σας  καταλογίζουν οι μικρομεσαίοι αμπελοκαλλιεργητές του Τυρνάβου; Προτίθεστε να εξορθολογήσετε τη μοριοδότηση στις νέες φυτεύσεις αμπελώνων, προκειμένου να μην αποκλειστούν όλοι όσοι κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 75 και 30 στρεμμάτων;»