Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον αγώνα του Ιρανικού Λαού, πραγματοποίησε σήμερα η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. Στην ομιλία της, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Τη στιγμή που εμείς συνεδριάζουμε σε αυτή την αίθουσα, στο Ιράν χιλιάδες γυναίκες αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Αξιοπρέπεια, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη.

Παλεύουν για το αυτονόητο, να θεωρούνται και αυτές Άνθρωποι. 

Να μην αντιμετωπίζονται ως όντα υποδεέστερα των ανδρών.

Να μην αποτελούν ιδιοκτησία του ανδρικού γένους. 

Να φοράνε ό,τι, όπου, όπως και όποτε αυτές θέλουν, χωρίς καμία Αστυνομία Ηθικής να τις περιορίζει.

Μπορεί να βρισκόμαστε μακριά, αλλά η καρδιά και το μυαλό μας είναι κοντά τους.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες στον αγώνα τους. 

Εκφράζουμε το βαθύ σεβασμό και τον απεριόριστο θαυμασμό μας, για τη μάχη που με τόλμη και γενναιότητα δίνουν, απέναντι σε ένα σκληρό αυταρχικό καθεστώς.

Καταδικάζουμε τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, τις δολοφονίες, τις αυθαίρετες φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τη σωματική και ψυχολογική βία, το αίμα που ποτίζει την ιρανική γη.

Συγχαίρουμε εκείνους τους άνδρες του Ιράν, που ξεχύθηκαν και αυτοί στους δρόμους, τι κι αν χάνουν τα -εντός εισαγωγικών- “κτήματά” τους.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν πήγε “χαμένος”.

Μετατράπηκε σε αλησμόνητο φωτεινό σύμβολο, που άναψε το “φυτίλι” της ξεσηκωμού.

Άνοιξε το δρόμο στις συμπατριώτισσές της, να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν. Από τη μόρφωση και την επαγγελματική ανεξαρτησία, μέχρι τη διάθεση του σώματός τους και την ισότιμη θέση τους στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της πατρίδας τους. 

Κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπουδήποτε στον πλανήτη -ανεξαρτήτως θρησκεύματος, χρώματος και καταγωγής-  μας αφορά όλους. Ο αγώνας για τη θεμελίωση και το σεβασμό τους, δεν είναι ένα εύηχο ευχολόγιο.  Αποτελεί στάση ζωής.

Ας ενώσουμε τη φωνή μας, πέρα από κομματικές γραμμές και αντιδικίες, για κάθε γυναίκα, για  κάθε άνδρα, για κάθε παιδί, για κάθε ανθρώπινη ψυχή που υποφέρει και ευτελίζεται ανά την υφήλιο.»