Στο υβριδικό Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή», το οποίο ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη,  απηύθυνε χαιρετισμό η Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία  επεσήμανε τα εξής:

 «Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις δύο θεματικές ενότητες που έχετε επιλέξει να συζητήσετε, οι οποίες θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικές και κρίσιμες για το σήμερα και το αύριο της Αυτοδιοίκησης.

Οι παρεμβάσεις από τον πολιτικό, τον αυτοδιοικητικό και  τον επιστημονικό χώρο,  είμαι σίγουρη ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάδειξη των κυριότερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της Ελλάδας, τόσο σε σχέση με την κλιματική κρίση που βιώνει η χώρα μας όσο και με τη ‘μεγάλη ευκαιρία’ της απορρόφησης αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. 

Σε μια δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία, εξαιτίας της υγειονομικής, της οικονομικής και της περιβαλλοντικής κρίσης, πρέπει να αναδειχθεί ο σπουδαίος ρόλος της Αυτοδιοίκησης της χώρας, με πρωτοβουλίες και αναγκαίες δράσεις. 

Για τη δική μας Παράταξη, το αύριο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να χτιστεί με “μερεμέτια”.

 Προϋποθέτει μια γενναία, τολμηρή, ριζική ανατροπή στο Κράτος με αποκέντρωση βάσει των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, πάντοτε ταυτόχρονα με τους αντίστοιχους πόρους και όλα τα αναγκαία μέσα για την άσκησή τους. 

Ο αέρας της Νέας Αλλαγής που εμείς πρεσβεύουμε, μπορεί να γκρεμίσει το λαβύρινθο του υπερσυγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας. Για να μπει, επιτέλους, όπως εύστοχα αναφέρετε και στον τίτλο του συνεδρίου «η Περιφέρεια στην πρώτη γραμμή»! 

Με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές τομές σε ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων που θα ασκούνται αποτελεσματικότερα στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο, όπως ιδίως στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κοινωνικής Πολιτικής, την υγεία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση,  τις επενδύσεις, τον τουρισμό, τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιακή επανάσταση με την άμεση αξιοποίηση και αφομοίωση των τεχνολογικών αλμάτων. 

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στη χειραφέτηση των ΟΤΑ, σε ένα ανεξάρτητο και αντικειμενικό πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, που όμως δεν θα αποτελεί τροχοπέδη αλλά θα επιταχύνει τις πρωτοβουλίες τους. 

Είμαστε στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, για να μπει επιτέλους τέλος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. 

Πρωταγωνιστική θέση στο Σχέδιό μας καταλαμβάνει η δημοσιονομική αποκέντρωση, στα όρια βεβαίως που επιτρέπει το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτήν, η οικονομική αυτοτέλεια θα παραμένει κενό ευχολόγιο. Δημοσιονομική αποκέντρωση με διασφάλιση βασικών προϋποθέσεων, όπως τη μη επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών και την ύπαρξη μηχανισμού άμβλυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων.

Και τελευταίο, αλλά πρώτιστης σημασίας: η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των Αιρετών. Οι Αιρετοί των Περιφερειών, αλλά και των Δήμων  φέρουν άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση και αξίζουν θεσμικού σεβασμού

Οι διαχρονικές αξίες, αρχές και θέσεις μας για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, η εμπειρία από τις καινοτόμες μεταρρυθμίσεις μας, αποτελούν σταθερό οδηγό και έμπνευση για το ΠΑΣΟΚ και την ιστορική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής. Τις προασπίζουμε με επιμονή και σθένος όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι στις τυχοδιωκτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της νυν και της τέως Κυβέρνησης. Αυτές αποτέλεσαν τη βάση για το συνολικό Σχέδιο που προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Το εναλλακτικό Σχέδιο γνήσιας προοδευτικής διακυβέρνησης

Με ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και μια Εθνική Στρατηγική με νέους στόχους αναγέννησης, για να γίνει πραγματικότητα η Νέα Αλλαγή που έχουν ανάγκη όχι μόνο οι Περιφέρειες, αλλά ολόκληρη η πατρίδα μας».