«Τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και η τωρινή, συνεχίζουν το εναλλασσόμενο, όσο και αρκετά παλιό παιχνίδι της εξουσίας που θέλει τη νέα κυβέρνηση να φέρνει και νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση – κι αυτό γιατί αμφότεροι ποτέ δεν απόκτησαν υπερβατική λογική, ποτέ δεν έσκισαν τα ‘’στενά κομματικά’’ τους ρούχα, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ, το οποία διαχρονικά απέδειξε πως έχει στο dna του, πρώτα την πατρίδα και μετά το κόμμα, ιδίως σε ό,τι αφορά μια σύγχρονη Τ.Α.», υπογράμμισε η Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ως ειδική αγορήτρια του κόμματος, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η βουλευτής Λάρισας, παράλληλα, υπενθύμισε πως ο εκλογικός νόμος που προηγήθηκε, ο δήθεν εμβληματικός νόμος «Κλεισθένης Ι» της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την υποτιθέμενη καθιέρωση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, προέκρινε κυρίως εμμονές, ιδεοληψίες και συγκεκριμένες μικροπολιτικές στοχεύσεις της τότε σε αποδρομή κυβέρνησής τους.

Η απάντηση ωστόσο της συντηρητικής παράταξης της ΝΔ, στον επικίνδυνο «Κλεισθένη», τόνισε η βουλευτής – δεν ήταν κι η καλύτερη: «Αυτό που έκανε η ΝΔ σχεδόν δυο χρόνια τώρα, ήταν απλώς τετμημένες νομοθετικές παρεμβάσεις, που κατέστησαν τα Δημοτικά Συμβούλια διακοσμητικά στοιχεία».

Στο καίριο ερώτημα για το αν η νέα, προωθούμενη κυβερνητική νομοθετική πρόταση αποτελεί μια γόνιμη λύση στα «κακώς κείμενα» που κληροδότησε στην Τ.Α. ο «Κλεισθένης Ι», όπως και αν συνιστά μια βιώσιμη και δημοκρατική παρακαταθήκη, η Ευαγγελία Λιακούλη ήταν ξεκάθαρη: «Όχι – Όχι τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο! Και αυτό γιατί η κυβερνητική πρωτοβουλία της αλλαγής του εκλογικού νόμου των ΟΤΑ είναι σε κάθε περίπτωση πρωθύστερη, άλλων πολύ σημαντικότερων ζητημάτων, όπως την πραγματική αποκέντρωση με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση, την προώθηση της οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης, και τέλος την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών».

Τέλος, συνοπτικά αναφέρθηκε η εισηγήτρια και στα κύρια σημεία αντίθεσης του Κινήματος Αλλαγής στο νσχ, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εκλογή Δημάρχου από την Α’ Κυριακή με μόλις 43%, τη μείωση των Αιρετών στα Συμβούλια, την υπέρμετρη αύξηση των Υποψηφίων έως και 150%, τον τρόπο σταυροδοσίας των Δημοτικών Συμβούλων και τις παλινωδίες σε σχέση με το μείζον ζήτημα των Κοινοτήτων, οι οποίες για το Κίνημα Αλλαγής αποτελούν τα ζωτικά κύτταρα των Δήμων της χώρας»