Στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Στέλιου Τσιανίκα με τίτλο «Ζωντανή μνήμη» που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολή του Δήμου Αγιάς, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία στη δήλωσή της, επεσήμανε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, καλωσορίζουμε το  βιβλίο του συμπατριώτη μας Στέλιου Τσιανίκα, που επιχειρεί να μας επαναφέρει τις ‘ζωντανές μνήμες’, καταθέτοντας ένα πολιτικό, πολιτιστικό και αισθητικό ‘περιουσιολόγιο’ της Ανατολής  Αγιάς.

Κυρίαρχο πρόσωπο σε αυτή την ιστορική αναδρομή είναι η Γυναίκα του χωριού που βίωσε το σκληρό πρόσωπο του πένθους και της απώλειας του πατέρα, του αδερφού, του συζύγου, του γιου.

Η Γυναίκα, ανά τους αιώνες, σε όλους τους αιματηρούς πολέμους και τις εμφύλιες τραγωδίες, είναι αυτή που «θρηνεί και οδύρεται». Ο γυναικείος θρήνος περιγράφεται στα ομηρικά έπη, μέσα από ανατριχιαστικές σκηνές με πρωταγωνίστριες τη Θέτιδα, τη Βρισηίδα, την Ανδρομάχη, την Εκάβη, την Ελένη. 

Με περίτεχνο τρόπο, ο Στέλιος Τσιανίκας καταφέρνει να συνδέσει τον αρχαίο θρήνο των Γυναικών του Ομήρου και της ελληνικής τραγωδίας με την οδύνη των Γυναικών της Ανατολής, ξαναφέρνοντας στη μνήμη μας σκηνές και εικόνες που όλοι μας έχουμε ζήσει ή ακούσει και έχουν χαραχτεί βαθιά στην καρδιά και στη ψυχή μας. Παράλληλα, γίνεται οικουμενικός, διαχρονικός και διαθεματικός, συνδέοντας εποχές , πρόσωπα και καταστάσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα, για τις παλιές και σύγχρονες τραγωδίες του Ανθρώπου, που αποτυπώνουν, διδάσκουν και οδηγούν .

Γιατί, εάν θέλουμε να κρατήσουμε τη ‘μνήμη ζωντανή’, όπως αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου, πρέπει να συνομιλούμε διαρκώς με το παρελθόν και να καταγράφουμε τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα όλων όσοι γνωρίζουν, πριν αυτά σβήσουν με το πέρασμα των χρόνων. Και για το λόγο αυτό, απευθύνουμε στον Στέλιο Τσιανίκα,  τον ανυπόκριτο σεβασμό μας και ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’.

Πολλά συγχαρητήρια επίσης, στον Δήμο Αγιάς και στο Βιβλιοπωλείο «Παράθυρο στον κόσμο», για την διοργάνωση και τη φροντίδα της παρουσίασης ενός βιβλίου , που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Εύχομαι ολόψυχα, καλοτάξιδη πορεία, με ούριο άνεμο στο εξαιρετικό βιβλίο του Στέλιου Τσιανίκα. 

Είμαι σίγουρη ότι το έργο του θα συνεχίσει να αποτελεί ηχηρή παρουσία στα ιστορικά και πολιτιστικά δρώμενα του νομού μας…».