Δημόσια παρέμβαση για τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης πραγματοποίησε μετά από επαφή με φορείς του εμπορικού κόσμου η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας τα εξής: 

«Παρακολουθήσαμε όλοι,  εδώ και δέκα ημέρες περίπου,  τις… διαρροές της Κυβέρνησης,  για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου τουλάχιστον δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με ειδικό καθεστώς ασφάλειας και ειδικό πρωτόκολλο στις συναλλαγές. 

Μάλιστα,  αυτά τα έλεγε, όταν ίσχυαν τα ίδια -και χειρότερα,  επιδημιολογικά δεδομένα του covid-19 στη χώρα μας, 

Τελικώς, μετά τις συνήθεις παλινωδίες της, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, ότι αποφάσισε να μην λειτουργήσει το λιανικό εμπόριο , αλλά μόνο με την διαδικασία του e-shop και του «click away» …

Πάγωσε η αγορά της Λάρισας, μαζί και όλης της χώρας, όταν άκουσε αυτές – και μόνο ! – τις ανακοινώσεις, αφού, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία,  μόνο το 17% των επιχειρήσεων διαθέτει e-shop, ενώ η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης για δημιουργία e-shop,  9 μήνες μετά την πρώτη καραντίνα! 

Αυτό και μόνο, είναι αρκετό να αποδείξει τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής: να κατευθυνθεί όλος το τζίρος της αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που ήδη, εδώ και ένα μήνα, εμφανίστηκαν με διαφημιστική εκστρατεία και μεγάλη καμπάνια… σαν έτοιμοι από καιρό! 

Κανείς δεν υποτιμά την πανδημία και κανείς δεν υποστηρίζει, ότι πρέπει να ανοίξουν ελεύθερα τα καταστήματα και να επανέλθει η κανονικότητα στη ροή των συναλλαγών. 

Όμως, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής,  για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπου αυτό είναι δυνατό και η στήριξη με άμεσα μέτρα γενναίας οικονομικής ενίσχυσης και παράλληλα ελάφρυνσης από τις υποχρεώσεις , εκεί όπου δεν επιτρέπουν οι συνθήκες το άνοιγμα της αγοράς, επιβεβαιώνεται ότι είναι η μόνη υπεύθυνη και σοβαρή πρόταση, για να μην αφανιστούν οι επιχειρήσεις. 

Τώρα και σήμερα, απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, με διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους, μέχρι στοιχειωδώς να μπορέσουν να επανέλθουν. 

Το θέμα είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας και η κατάσταση είναι τραγική για τους μικρούς εμπόρους της Λάρισας. 

Μετά τα Πασχαλινά, «στοκάρουν» τώρα και τα Χριστουγεννιάτικα που έχουν ήδη προμηθευτεί. Είναι σε απόγνωση, βλέποντας τους «μάγους» , όχι των Χριστουγέννων, αλλά της Κυβέρνησης, που με ένα …κλικ, τους αφάνισε!»