Κοινοβουλευτική παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,ώστε να μην μείνουν εκτός συνδεδεμένης ετήσιας ενίσχυσης, μήλα, ντομάτα και καρποί με κέλυφος, επισημαίνοντας ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα από το γεγονός ότι αυτή είναι πρόταση ιδιωτικής εταιρίας συμβούλων,  πραγματοποίησε η Βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ.Ευαγγελία Λιακούλη. 

 Συγκεκριμένα , στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής : 

«Μια διόλου ευκαταφρόνητη ενίσχυση, η λεγόμενη συνδεδεμένη, κινδυνεύει να χαθεί από το 2023 και μετά για τους  μηλοπαραγωγούς, ντοματοπαραγωγούς και για παραγωγούς από καρπούς και κέλυφος.

  Πιο συγκεκριμένα στη 9η διαβούλευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Κοζάνη, διεφάνη η ανωτέρω πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς ιδιωτική εταιρεία συμβούλων που έχει αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό κατά την περίοδο 2023-2027  με πρόταση της ,εξαιρεί από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μήλο, βιομηχανική ντομάτα και καρπούς με κέλυφος(αμύγδαλα, φιστίκια, κάστανα, καρύδια και φουντούκια).

Αυτό βεβαίως είναι το ουσιαστικό πολιτικό θέμα, το οποίο εγείρει μεγάλα ερωτήματα 

  Έντονες είναι οι αντιδράσεις επί το πλείστο, των μηλοπαραγωγών της Αγιάς, που δεκαετίες τώρα κρατούν τα σκήπτρα στην παραγωγή μήλου και δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές τους, από την πρόσφατη θεομηνία που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειές τους.

 Μέχρι σήμερα, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που καταβάλλεται σε ετήσια βάση είναι οι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που καλλιεργούν σε επιλέξιμες εκτάσεις ποικιλίες μήλων, ντομάτας και καρπών με κέλυφος, που είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών και Ειδών των Γεωργικών Φυτών.

Έκδηλη, συνεπώς, είναι η ανησυχία για  την επόμενη ημέρα στην αγροτική παραγωγή, μετά τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να βιοποριστούν και να διαθρέψουν τις οικογένειές τους.

  Έτσι, ελλοχεύει σημαντικά ο κίνδυνος, η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα, στις ντομάτες και στους καρπούς με κέλυφος, να μείνει εκτός του στρατηγικού σχεδιασμού, που θα καταθέσει η χώρα μας εντός του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ΚΑΠ 2023-2027. 

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό, να προβεί άμεσα στην ένταξη των μήλων, ντομάτας και καρπών με κέλυφος ,στη συνδεδεμένη ετήσια ενίσχυση και να  ορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα άμεσης ένταξή τους, ώστε να αποκατασταθούν οι   καταφανέστατες αυτές αδικίες για τον πολύπαθο αγροτικό κόσμο».