Το όραμα και τα πολιτικά προτάγματα των νέων νικηφόρων αγώνων του ΠΑΣΟΚ– Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη,κατά τη σημερινή Ομιλία της στο Συνέδριο.

Η Ε. Λιακούληεπεσήμανε, ιδίως, τη συγκίνηση που προκαλεί το αντάμωμα όλων των γενιών,  με ενότητα, αυτοπεποίθηση και πίστη στο νέο εγχείρημα της Παράταξης.

«Σήμερα νιώθουμε περισσότερο φωτεινοί και αισιόδοξοι, αντλώντας τη δύναμη από το Λαό μας και τις δυνατές, βαθιές ρίζες μας, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αρχές και τις αξίες μας, επικαιροποιούν το Σχέδιό μας για τηνπερηφάνια της πατρίδας μας και τηναξιοπρέπεια των Ανθρώπων μας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, σημείωσε με έμφαση πως «σήμερα ξανά, ανοίγουμε μαζί ένα μεγάλο παράθυρο στον ήλιο και φωτίζουμε το νέο κοινωνικό μας σπίτι, αυτό που χτίζουμε για τους απλούς ανθρώπους που παλεύουν μέσα στη ζωή, για όσους νιώθουν αδύναμοι, είναι ευάλωτοι και ανίσχυροι μπροστά στην ανισότητα και την αναξιοκρατία».

Ακολουθεί ολόκληρη η Ομιλία της Ε. Λιακούλη:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, 

Φίλες  και Φίλοι, 

Σήμερα είμαστε ξανά εδώ, όλοι μαζί, με συγκίνηση για το αντάμωμα όλων των γενιών μας,  με ενότητα,  αυτοπεποίθηση και πίστη στο  νέο εγχείρημα του Κινήματός μας.

Σήμερα νιώθουμε περισσότερο φωτεινοί και αισιόδοξοι, αντλώντας τη δύναμη από το Λαό μας και τις δυνατές, βαθιές ρίζες μας, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αρχές και τις αξίες μας, επικαιροποιούν τα προτάγματά μας και το νέο Σχέδιό μας για τη Χώρα. 

Σήμερα ξανά, ανοίγουμε μαζί, νέους δρόμους – αυτούς που χρειάζεται η Χώρα και ο Λαός μας, για να ξανανιώσει ότι ζει με περηφάνια και αξιοπρέπεια, για να βγει από τη μιζέρια της επιλογής του «μονόφθαλμου», του «λιγότερο κακού», της ανασφάλειας που του δημιουργούν καθημερινά, της κινδυνολογίας με την οποία τον κρατούν δέσμιο σε χαμηλές πτήσεις, με χαμηλές προσδοκίες, χαμηλές απαιτήσεις και τον συμβιβάζουν, μέσα  από τον πολιτικό μιθριδατισμό των διαρκών ματαιώσεων.

Σήμερα ξανά, ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο στον ήλιο και φωτίζουμε το νέο κοινωνικό μας σπίτι, αυτό που χτίζουμε για τους απλούς ανθρώπους που παλεύουν μέσα στη ζωή, για όσους νιώθουν αδύναμοι, είναι ευάλωτοι και ανίσχυροι μπροστά στην ανισότητα και την αναξιοκρατία των επιτελαρχών του Επιτελικού Κράτους, των χιλιάδων μετακλητών και των εκατοντάδων παρεκκλίσεων.

Αυτό που δημιουργούμε,για τους νέους που ταξιδεύουν μακριά από την πατρίδα, αναζητώντας την τύχη τους, απογοητευμένοι που ο τόπος τους δεν μπορεί να τους κρατήσει. Κι αυτή, είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές,στη ζωή ενός ανθρώπου.

Σήμερα,το μεγάλο χρέος της Παράταξης,  καθορίζεται από τα ίδια τα πράγματα, από τη συγκυρία της πολύπλευρης, υγειονομικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης,  που εξελίσσεται δυναμικά και γιγαντώνεται δραματικά.

Η Χώρα πρέπει να πάρει ΤΩΡΑ σοβαρές αποφάσεις, οφείλει να χαράξει ΤΩΡΑ σαφή πορεία, να επιλέξει ΤΩΡΑ τα προτάγματάτης.

Κι εμείς, οφείλουμε να μιλήσουμε στο Λαό μας , καθαρά και δυνατά

Έχουμε όλοι κουραστεί πλέον από τα “παχιά” λόγια, που γίνονται μεγάλοι τίτλοι, από τα μεγάλα κυβερνητικά σχέδια της δήθεν “μεταρρύθμισης” του Κράτους, που στην πραγματικότητα στραγγαλίζουν τη Δημοκρατία και πνίγουν την αξιοκρατία, ακόμη και μέσα σε μια μόνο παράγραφο ενός μεταμεσονύχτιου νομοθετήματος, που σχεδόν καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη και γίνεται ανάχωμα η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, που δουλεύει σαν εμπροσθοφυλακή του Κινήματος

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται  μεταξύ τους, στο “τανγκό του βάλτου”

 • ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη επίθεση, 
 • ποιος θα διχάσει το λαό περισσότερο, 
 • ποιος θα χωθεί μέσα στο “βούρκο” της πολιτικής απρέπειας, του αμοραλισμού, του πρωτοφανούς τυχοδιωκτισμού.

Τοξικοί και οι δύο, με λαϊκίστικο λόγο  και θολά μηνύματα στην κοινωνία . 

Εμείς, απέναντι σ’αυτή την πολιτική πραγματικότητα, δίνουμε τη μάχη του συγκεκριμένου, του απλού, του αυτονόητου, με προτάσεις που λύνουν τα προβλήματα, απαντούν στην καθημερινότητα των πολιτών και στα μεγάλα θέματα της Xώρας.

Σήμερα απαντάμε στο ερώτημα:  «ΓΙΑΤΙ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ;»  

 • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, γιατί η Σοσιαλδημοκρατία δεν απλώς είναι μια ελκυστική πολιτική ιδεολογία, αλλά μια δέσμη συγκεκριμένων θέσεων και πολιτικών, με κύριο στοιχείο της, το ισχυρό Κοινωνικό Κράτος και τις ανάγκες του Ανθρώπου,  σε όλες τις εκφάνσεις του.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί δεν συσσωρεύουμε προβλήματα, αλλά λύνουμε τα προβλήματα με ρεαλιστικές και υπολογισμένες στο κόστος τους προτάσεις, που φέρνουν καινούρια πράγματα στο πολιτικό τοπίο, όπως την κοινωνική κατοικία,  το πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, το ψηφιακό κόμμα.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί η αντίληψή μας είναι ότι η Δημοκρατία συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη, το επίπεδο διαφθοράς, ελευθερίας και δημιουργικότητας.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί δεν είναι στην δική μας αντίληψη να χειραγωγήσουμε τη Δικαιοσύνη, να στήσουμε Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να εξαρτήσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης από λίστες ντροπής κι από «σημαδεμένες»  άδειες, να φιμώσουμε κάθε φωνή που ενοχλεί και να περιορίσουμε σημαντικά Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες φορέων και πολιτών.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί  είμαστε με την επιστήμη και δεν διστάζουμε να ταχθούμε καθαρά με αυτήν, δεν ψαρεύουμε στα θολά νερά, δεν γινόμαστε επικίνδυνοι ψηφοθήρες σε βάρος της Δημόσιας Υγείας, αλλά  τολμάμε και οργανώνουμε δημόσια καμπάνια στήριξής της, ακόμη και πριν την Κυβέρνηση.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί δεν χρησιμοποιούμε ούτε τον εθνολαϊκισμό, ούτε  πουλάμε εθνικά δόγματα και πατριδοκαπηλεία, δεν “βαράμε νταούλια” δήθεν για να χορεύουν οι ξένες αγορές, ούτε στήνουμε κρεμάλες στο Σύνταγμα για τους «γερμανοτσολιάδες».Εμείς προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με καθαρές πολιτικές αποφάσεις, διεθνή ρόλο στη διπλωματία, χωρίς άκρατες θριαμβολογίες, άλλα ούτε  και μίζερους ψευτοαριστερισμούς.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, γιατί δεν είμαστε και με το διεθνές δίκαιο και με τον εισβολέα που το καταπατά,  αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες πίσω. Δεν γίνεται όταν είσαι ο ίδιος στο «μάτι του Κυκλώνα» και ζητάς αλληλεγγύη, να μην προσφέρεις αλληλεγγύη, να είσαι «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα»… 
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, γιατί παλεύουμε ενάντια στον διχασμό του πολιτικού συστήματος και στην κοινοβουλευτική παρακμή.Γιατί είμαστε η σοβαρή πολιτική δύναμη και η υπεύθυνηΚοινοβουλευτική φωνή, που αναλύει, τεκμηριώνει, συνθέτει και δεν διαχειρίζεται απλώς την πολιτική, αλλά ΠΑΡΑΓΕΙ πολιτική.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί για μας η πολιτική δεν είναι στατιστική, δεν είναι αριθμητική, δεν είναι επικοινωνιακή τεχνική,  αλλά είναι η ίδιαη ΖΩΗ, η ανθρώπινη ανάγκη, των νιάτων και των γηρατειών, το όραμα του μέλλοντος των παιδιών μας και η έγνοια για τον πλανήτη που πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ,  γιατί, όπως έλεγε συχνά η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας.
 • ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, γιατί όπως τώρα προτάσσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προχωράμε με την κοινωνία στο προσκήνιο, αποφασίζοντας με αξιακό κώδικα, χωρίς παρασκηνιακές συμπράξεις και πολιτικές συμφωνίες,που μεγάλα συμφέροντα επιβάλλουν.Εμείς,  στο παρασκήνιο,  Κυβερνήσεις δεν φτιάχνουμε.
 • ΠΑΣΟΚ, γιατί, αυτή η Παράταξη έχει ψυχή,  την συνεπαίρνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, συγκινείται με τη Μελίνα, δακρύζει με τονΓιώργο Γεννηματά, κρατά ζωντανή τη μνήμη της Φώφης, χειροκροτά με αναγνώριση και αξιώνει για την μεγάλη τους προσφορά στην Παράταξη και στη Χώρα τον Κώστα Σημίτη, τονΓιώργο Παπανδρέου, το Βαγγέλη Βενιζέλο και προχωρά σήμερα ξανά, με όλους μαζί, με βαρύ πολιτικό οπλοστάσιο όλους εσάς, γεμάτο φρέσκιες ιδέες, με αίσθημα ευθύνης, ειλικρίνειας και ανθρωπιάς.

Να γιατί ΠΑΣΟΚ…

Και ΓΙΑΤΊΤΩΡΑ, ΠΑΣΟΚ:

 • Τώρα ΠΑΣΟΚ, γιατί ΤΩΡΑ η ανάγκη του Λαού και της πατρίδας είναι μεγάλη.
 • Τώρα ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν αντέχει άλλο η Χώρα, υποφέρει ο Λαός μας.
 • Τώρα ΠΑΣΟΚ, γιατί τώραεμπνεόμαστε ξανά και αξιοποιούμε την ιστορική εμπειρία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στη Χώρα που έχουν τη σφραγίδα μας και σχεδιάζουμε ένα νέο προοδευτικό άλμα στο μέλλον, που θα ξεπεράσει τη φθορά του σήμερα.

Το όραμά μας έρχεται από την ίδια την ψυχή μας που ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΞΑΝΑ ΠΑΣΟΚ, για να αποκτήσει η  Δημοκρατία ποιότητα και  οι Άνθρωποι αξία.

Σήμερα, οι Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες, από το Συνέδριό μας,  που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, στέλνουμε  δυνατό μήνυμα λήξης του πολέμου στην Ουκρανία, στέλνουμε μήνυμα  Ειρήνης και Πολιτισμού, μέσα από το μνημείο τον Παρθενώνα , το οικουμενικό σύμβολο της Δημοκρατίας,  και διεκδικούμεμέσα και από το Συνέδριό μας, πίσω τα ξενιτεμένα μάρμαρά του, συνεχίζοντας τον αγώνα που ξεκίνησε η Μελίνα.  

Φίλες και Φίλοι,

Εμείς, οι Σοσιαλδημοκράτες της Ελλάδας,  αναλαμβάνουμε ξανά το χρέος, απέναντι στην πατρίδα μας και στο Λαό μας και αγωνιζόμαστε για ποιότητα στη Δημοκρατία μας.Κι ο αγώνας μας είναι όμορφος , γιατί ο στόχος του είναι υψηλός: η περηφάνια της πατρίδας μας και η αξιοπρέπεια των Ανθρώπων μας.Καλή αντάμωση στους νέους , όμορφους  αγώνες μας!