Με γραπτή ερώτησή της παρεμβαίνει προς τους ΥπουργούςΕργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη της άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων ΕΦΚΑ σε απομακρυσμένες περιοχές, ορεινούς δήμους και νησιά, επισημαίνοντας τα εξής:

 «Η δραστική μείωση του Δικτύου Τοπικών Καταστημάτων του ΙΚΑ, αλλά και η σταδιακή κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ, επιτείνει την αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που είτε δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά,είτε γεωγραφικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες -ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές από την έδρα Τοπικού Καταστήματος του ΕΦΚΑ, σε ορεινές περιοχές ή νησιά – τους αναγκάζουν να μετακινούνται από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους στο ΠΥΣΥ ή στο  υποκατάστημα του ΕΦΚΑ του νομού, δαπανώντας χρόνο και χρήματα».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Λαρισαία βουλευτής στις απομακρυσμένες και τις ορεινές περιοχές ηπειρωτικών και νησιωτικών νομών,καθώς και στα μικρά νησιά δεν προβλέπεται λειτουργία τοπικών υποκαταστημάτων ΕΦΚΑ, με συνέπεια η εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτών των περιοχών και ιδιαίτερα των αγροτών και των ατόμων μεγάλης ηλικίας να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής. Επιπλέον, σημειώνεται πως η ταλαιπωρία όλων αυτών των συμπολιτών μας επιβάλλει τη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος αντί της παραπομπής εξυπηρέτησής τους από τις καλές προθέσεις του …συγγενή ή του γείτονα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτάει τους συναρμόδιους Υπουργούς για το αν προτίθενται να εντάξουν την πλήρη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων – συνταξιούχων του ΕΦΚΑ των προαναφερόμενων κατηγοριών στα ΚΕΠ.

Αν πάλι όχι, αν προτίθενται να νομοθετήσουν τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσαστον ΕΦΚΑ και τους Δήμους που το επιθυμούν και θα το αιτηθούν, προκειμένου να διατεθεί ηλεκτρονική διασύνδεση στο Δήμο, ο οποίος με υπαλλήλους του θα ενεργεί για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων–συνταξιούχων των αντίστοιχων Δήμων.

Επιπλέον, η βουλευτής προβαίνει και σε πρόταση προς την κυβέρνηση και έχει να κάνει με την αξιοποίηση των σημερινών ανταποκριτών του ΟΓΑ διευρύνοντας μάλιστα το υπηρεσιακό τους αντικείμενο και μετατρέποντάς τους  σε ανταποκριτές του ΕΦΚΑ.