Σε νέα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την αναγκαιότητα ουσιαστικής κι έμπρακτης στήριξης του πολλά υποσχόμενου αμπελοοινικού τομέα της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Σε συνέχεια της υπ΄αριθμ. 4838/09-03-21 ερώτησης που σας είχαμε καταθέσει για τα αναγκαία, αλλά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης που χρειάζεται ο αμπελοοινικός τομέας, επανερχόμαστε, ύστερα και από σχετική επιστολή των συλλογικών οργάνων τους (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ) με την οποία εκφράζουν την ανησυχία του αμπελοοινικού κλάδου για την καθυστέρηση λήψης επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών των οινοπαραγωγών, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης οίνου, λόγω της πανδημίας, αλλά και των παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων lockdowns και της συνακόλουθης αύξησης των αποθεμάτων κρασιού στις αποθήκες, οδηγούν σε απόγνωση τους οινοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις του κλάδου και επιβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα.

Οι επιχειρήσεις του αμπελοοινικού κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης ενώ όπως οι ίδιοι επισημαίνουν στην επιστολή τους, ‘’η κατάσταση στον δοκιμαζόμενο κλάδο μας είναι δυσχερέστερη από την προηγούμενη χρονιά’’ και ‘’τα αποθέματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, η αγορά της εστίασης και ο τουρισμός δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη και ο τρύγος πλησιάζει’’.

Συγκεκριμένα, για την ενδυνάμωση του κλάδου οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα προτείνουν είτε το Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που αφορά τις ενισχύσεις προς τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, είτε τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας-de minimis ενώ ζητούν παράλληλα, όχι μόνο τη διασφάλιση,  αλλά και την αύξηση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ για το μέτρο του ‘’πράσινου τρύγου’’, εκτιμώντας παράλληλα πως η εφαρμογή του μέτρου της αποθεματοποίησης είναι απαραίτητη.

Δεδομένου ότι οι αμπελουργοί και τα οινοποιεία που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πραγματική οικονομική και παραγωγική καταστροφή πρέπει να στηριχθούν άμεσα, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό τι προτίθεται να πράξει, ώστε να ληφθούν άμεσα, ειδικά μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς και τα οινοποιεία, καθώς και ποιος είναι ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον  αμπελοοινικό τομέα»